21 april 2021
Artikel

Bactolife, som ligger i DTU Science Park, rejser 50 mio. kr.

Novo-ejer og fynsk rig­mand går sam­men i mil­li­ons­ats på la­mapro­te­in

Kombinationen af Andreas Laustsens ideer til at neutralisere slangegift og faderen, Mads Laustsens, mangeårige erfaring med at producere enzymer og terapeutiske proteiner er blevet til firmaet Bactolife, der vil udnytte antistoffer fra lamaer til at forebygge en række infektionssygdomme.

Idéen har været så god, at Novo Seeds skyder 37 mio. kr. i selskabet, og det suppleres op til 50 mio. kr. af Selfinvest, der er ejet af familien bag United Shipping and Trading Company fra Middelfart på Fyn.

“Vi forsøger ikke at udvikle et nyt princip, men eftergøre det, naturen har gjort altid,” forklarer Mads Laustsen, adm. direktør i Bactolife om metoden, der efterligner den proces, hvor en mor videregiver antistoffer til sit barn via modermælken.

Selskabets produkt er afledt af antistoffer fra lamaer og har nogle særlige egenskaber, man ikke finder andre steder. Det produceres via mikrobiel fermentering, uden at der behøver være en lama til stede. Målet er at bruge det både som fødevare- og foderingrediens, og ambitionerne er store.

“Hvis vi forestiller os, at vi bliver succesfulde, så er det her felt, vi går ind i, fuldt ud lige så stort som det felt, Chr. Hansen og Novozymes opererer i,” siger Mads Laustsen og tilføjer:

“Man bliver ikke en ny Novozymes på fem år. Det gør man ikke, men vi sidder med redskaberne til at begynde den rejse.”

Han kan godt forestille sig, at selskabet stiler mod en børsnotering om fem-syv år, men afviser ikke, at ejerne kan blive fristet af et købstilbud, hvis en større spiller på ingrediensområdet ser muligheder i produktet.

I første omgang har selskabet kastet sig over smågrise, der ofte får problemer med fordøjelsen, når de skal afvænnes fra moderen. Det fører til et stort forbrug af zink i foderet samt antibiotika. Medicinsk zink bliver forbudt i EU i 2022, og brugen af antibiotika kan føre til resistente bakteriestammer.

Styrker tarmflora

Bactolifes metode styrker tarmens mikrobiom, så grisen er modstandsdygtig over for coli-bakterier og dermed undgår diarré.

“Landmanden kan måske få en bedre økonomi, men sundhedsmæssigt er det mindst lige så vigtigt at minimere brugen af antibiotika, siger Mads Laustsen.

Den rejste kapital skal nu bruges til at bevise tesen i større forsøg samt opskalere produktionen.

Fokus på bioløsning

Novo Holdings har skruet væsentligt op for ambitionerne inden for bioindustrielle løsninger til udfordringer især i landbruget, og investeringen i Bactolife er én ud af tre-fire mulige over de kommende år, fortæller ledende partner Søren Møller.

Han er villig til at deltage i at opbygge det næste Novozymes eller Chr. Hansen, men påpeger, at nogle af de selskaber, Novo Seeds allerede har investeret i, er på så tidligt et stadie, at det er svært at identificere vinderne, men i princippet har de alle platformen til at realisere visionen.

“Molekylerne skal for det første virke, så de kan neutralisere toksiner i dyrenes tarm, men det skal også være en løsning, der er til at betale for landbruget,” siger Søren Møller.

At få overblik over produktionsøkonomien i større skala samt finde den rette forretningsmodel til at få fødevareingredienser ud til forbrugeren er nogle af de spørgsmål, en investor søger svar på, og som er anderledes end at investere i biotek med fokus på lægemidler, hvor produktionsæøkonomien ikke får samme fokus fra start.

“Det er vigtigt for os som seed-investorer, at det er dygtige folk, der har prøvet det før,” siger Søren Møller.

Mads Laustsen var medstifter af CMC Biologics, der i 2016 blev solgt for 3,6 mia. kr. til japanske AGC Asahi. Derudover er der formanden for CMC, David Kauffmann medstifter af Bactolife sammen med Per Falholt, der har en fortid som CTO i Novozymes.

 

 

Kilde: Børsen