Kildesikret information
Som skoleelev eller studerende, kan internettet være en jungle at finde rundt i, når man skal finde den rette information, til blandt andet projekter eller skoleopgaver. Internettet bugner med information og meget af det er ikke kildesikret. Derfor har Gyldendal og G.E.C Gads Fond, med udgangspunkt i Trap Danmark og Den Store Danske Encyklopædi, nu gjort det lettere at finde korrekt og kildesikret viden, skrevet af forskere og danske fagfolk. Denne viden bliver samlet på én adresse, nemlig lex.dk.
Gyldendals direktør Morten Hesseldahl, fortæller “Vi vil skabe et kvalitetstilbud til både skoleelever, studerende og til alle andre, som søger viden om, hvordan verden hænger sammen”
Endvidere fortæller Anders O. Bjarkelev, bestyrelsesmedlem i foreningen lex.dk, at de med lanceringen af lex.dk og den påbegyndte opdatering af Den Store Danske, samler alt deres bedste viden og at den herefter formidles på en måde, der gør den brugbar for alle interesserede. Han fortæller også at lex.dk vil være et uundværligt redskab for både elever, undervisere og studerende på ethvert niveau.
Nødvendigt i en globaliseret verden
Lex.dk skal indeholde en masse viden om Danmark, på dansk. Og dermed hjælpe med at finde information om Danmarks historie og baggrund i en stigende globaliseret verden.
I et notat fra Gyldendal og G.E.C Gads Fond lyder det ”I en tid med stigende globalisering og internationalisering er det vigtigere end nogensinde at kende og forstå sin egen baggrund og historie. Den viden, der skabes og skrives ind i en dansk virkelighed, er for borgere i Danmark det stærkeste udgangspunkt for indsigt i egen situation og udsyn i forhold til omverden”.
Og hvorfor så ikke bare bruge Wikipedia? Jo forskellen ligger i at man via lex.dk kan indsende forslag og viden ind, men her skal alle forslag godkendes af Lex’s redaktører før publiceringen. Dette ser vi ikke på Wikipedia, hvilket er derfor det ikke kan bruges på samme måde, til at finde kildesikret materiale. Derudover skal der ved alle artikler, på lex.dk, være en navngiven ekspert der tager ansvar for alt indholdet i artiklen.
Det Store Norske Leksikon
i Norge har de allerede haft succes med et kildesikret digitalt opslagsværk, hvilket betyder at vi i Danmark ikke er det første land der kaster sig ud i sådan et projekt. I Norge har de det Store Norske Leksikon (SNL), og hver måned benytter to millioner nordmænd sig af det digitale opslagsværk, hvilket betyder at det er Norges største website for forskningsformidling.
Læs hele artiklen om det nye digitale opslagsværk, lex.dk her.