31 maj 2021
Artikel

En niche spirer i venture verdenen: Startups inden for fødevarer og landbrug trækker millioner

Mens det stadig er biotek- og it-industrien, der trækker de største ventureinvesteringer til Danmark, så er det et andet, traditionsrigt erhverv, der fanger blikket hos Vækstfondens adm. direktør, Rolf Kjærgaard. 

I år har der nemlig været historisk mange investeringer i fødevare- og landbrugsstartups, viser fondens tal. 

“Der er en masse muligheder samt behov for effektivisering og grøn omstilling i fødevare- og landbrugssektoren, og det er de muligheder, iværksætterne ser og går efter,” siger Rolf Kjærgaard til Børsen. 

433 mio kr til seks firmaer
Seks virksomheder i sektoren fik venturepenge i årets første fire måneder. Blandt disse er Bactolife, som ligger i DTU Science Park. De andre fem virksomheder er: Too Good To Go, Biophero, Simple Feast, Nordetect og Zymoscope. 

Det udgør 24 pct. af det samlede antal investeringer i perioden, hvilket er et godt stykke over de 3 pct., som sektoren har udgjort af det samlede antal ventureinvesteringer i perioden 2016-2020. 

I alt fik de seks virksomheder 433 mio. kr. 

Rolf Kjærgaard mener, at startups inden for fødevarer og landbrug har særligt gode forhold i Danmark, fordi store virksomheder som Arla og Danish Crown har hjemme her. Han sammenligner situationen med biotekindustrien, der bliver trukket op af kæmper som Novo Nordisk, Lundbeck og Leo Pharma. 

“Tilstedeværelsen af stærk forskning og store virksomheder har været en vigtig del af grobunden for det iværksættermiljø, vi har inden for biotek. De to faktorer gør sig også gældende inden for fødevarer og landbrug,” siger Rolf Kjærgaard. 

Skubber til udvikling
Den svenske venturefond Kinnevik investerede tidligere på året i sektoren i Danmark, da fonden anførte en investering på 70 mio. kr. i det veganske måltidskassefirma Simple Feast. 

Fondens direktør for nordiske investeringer, Andreas Bernström, ser betydeligt potentiale i at investere i netop den type virksomheder, fortæller han. 

“Hvis du anskuer plantebaseret diæt, vegetarisme og veganisme som megatrends i dag, så er muligheden for at investere i en solid forretning, som faktisk skubber til den udvikling, højest interessant,” siger Andreas Bernström. 

 

Kilde: Børsen