08 april 2025
Artikel

Et gennembrud i kampen mod kræft: Startup vinder Jyske Banks Startup Award for livsreddende teknologi

Siden efteråret har CARE-DNA, som gennem flere års forskning har udviklet en metode til at opdage kræftceller tidligere, været igennem et intenst accelerationsforløb. Tirsdag eftermiddag blev de kåret som vinder af Danish Tech Challenge til DTU Science Parks Startup Awards og modtog Jyske Banks Startup Award med tilhørende 500.000 kr.

Tidlig påvisning af bugspytkirtelkræft kan redde liv. Hvert år bliver mellem 350.000-500.000 patienter diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen, og oftest opdages det alt for sent, hvilket kan have fatale konsekvenser. Statistik viser, at kun en ud af otte patienter overlever mere end fem år efter diagnosticering. CARE-DNA revolutionerer tidlig kræftopsporing med en simpel blodtest baseret på den nye kræftmarkør – cirkulært DNA – opdaget af medstifter og professor i Ecology og Evolution på Københavns Universitet, Birgitte Regenberg.

I dag bliver bugspytkirtelkræft først opdaget ved symptomer som kraftigt vægttab, gulsot og smerter, og når disse symptomer indtræffer, er det oftest alt for sent, og kræften har nået et sent stadie. Med deres opdagelse er CARE-DNA’s mål at hæve overlevelsesraten for patienter diagnosticeret med kræft i bugspytkirtlen med 50 %.

CARE-DNA’s teknologi muliggør opdagelsen af kræft, før symptomerne opstår. Teknologien har også potentiale til at kunne screene for lunge-, lever-, livmoder- og blærekræft.

Jeg er virkelig glad på vegne af alle de klinikere og patienter, der har givet os prøver, fordi uden dem ville der ikke have været dette produkt. Og jeg er glad for, at vi sætter fokus på bugspytkirtelkræft og nogle af de andre mest dødelige kræftformer. Jeg føler, at vores baby, CARE-DNA, begynder at gå på egne fødder nu. At møde disciplinejere og at lære om de forskellige startupdiscipliner (i Danish Tech Challenge, red.) har været vigtigt for os, for det har hjulpet til at forme virksomheden og skabt fundamentet, så vi nu har et produkt og er klar til investeringer

Birgitte Regenberg
CSO, CARE-DNA

”Vi lever i en fysisk verden”

I Danish Tech Challenge i DTU Science Park arbejder alle deltagende startups med hardware. Virksomhederne i årets netop afsluttede program, arbejder med alt fra produktion af biobrændstof, udvikling af autonome robotter til ukrudtsbekæmpelse til tidlig diagnosticering af kræft. Danish Tech Challenge kører for 11. år, i år støttet af Jyske Bank, og Steen Donner fastslår programmets stadige relevans:

”Finalisterne i årets Danish Tech Challenge – og faktisk hele feltet af deltagere – demonstrerer tydeligt, hvorfor programmet stadig er relevant efter 11 år. De arbejder med teknologier, der er afgørende for, at industrier som energi, sundhed og produktion kan udvikle sig. Vi lever i en fysisk verden, og mange af de udfordringer, vi står overfor, kræver netop fysiske løsninger – ikke kun software. I en verden, hvor vi har brug for grøn omstilling, bedre diagnostik og effektiv produktion, er der derfor stigende behov for hardware-løsninger og programmer, der kan hjælpe dem med at skalere,” siger Steen Donner, CEO i DTU Science Park

Relationer mellem teknologitunge startups og investorer er essentielle

Danish Tech Challenge har eksisteret og været drevet af DTU Science Park siden 2014, og siden da har mere end 200 virksomheder været en del af programmet. Den pænt store andel, der stadig eksisterer, har skabt mere end 1500 arbejdspladser, og til sammen har virksomhederne  en værdiansættelse på mere end fire milliarder kroner.

Under det fem måneder lange program kommer de deltagende startups igennem en grundig gennemgang af hele deres virksomhed – på godt og ondt. De skal træffe vigtige beslutninger om deres team, product-market-fit, forretningsplaner og meget mere.

En essentiel del af at være startup er funding, og for at disse virksomheder kan vækste og gøre en reel forskel i verden, er der behov for  tætte relationer mellem startups og investorer. Netop dette er en af grundene til, at Jyske Bank støtter hardware-acceleratoren.

”Vi er glade for at kunne bidrage til den vækstrejse, som mange startups er på, ved at bygge bro mellem de ambitiøse virksomheder, udvalgte kunder og den her pris – som incitament. Det er virksomheder, som hver især har udviklet hardwareprodukter i særklasse.  Det er hårdt arbejde – hver dag. Det er produkter, der effektiviserer komplekse processer, løser globale udfordringer og skaber værdi på tværs af sektorer. Det er lige netop det, som Danmark og erhvervslivet har brug for. Det er med til at skabe arbejdspladser og placere Danmark på verdenskortet som førende inden for innovation,” siger Lars Mørch, ordførende direktør i Jyske Bank.

Om Danish Tech Challenge

Danish Tech Challenge er et fem måneders intensivt program, hvor deltagerne får adgang til sparring med rådgivere og mentorer, investorer og en hovedpræmie i form af Jyske Banks Startup Award på 500.000 kroner. Danish Tech Challenge blev lanceret i 2014 som et udviklingsforløb målrettet teknologiske hardware-iværksættere, der arbejder med at bringe nye, fysiske produkter til markedet. Omkring 100 hardware startups ansøger hvert år. Programmet gennemføres i et samarbejde mellem Jyske Bank og DTU Science Park.