19 februar 2025
Artikel

Forskere fandt balancen mellem forelæsningssal og spinout: Nu er de klar til at skalere IoT-løsning

Stifterne bag tech-virksomheden Phlit har formået at kombinere forskning med startuplivet ved at have kontor på campus hos DTU Science Park.

Hvis flere forskere skal blive iværksættere, er universitetsmiljøet afgørende.

Det var tilfældet for professor Tomislav Dragičević, post.doc Ramadhani Subroto og ingeniør Wybren Oppedijk, da de i 2021 startede energi-spinoutet Phlit. De tre forskere har udviklet en IoT-løsning, FlexGate(R), der kan forbinde aktiver som elkedler, batterier og, som de første i verden, spildevandsanlæg direkte til elmarkedet, og dermed bidrage til at balancere elnettet i realtid.

Og det havde ikke kunnet lade sig gøre, hvis ikke de havde haft base hos DTU Science Park, og dermed kunne beholde den daglige gang i forelæsningssalene. Det er en kæmpe fordel for et spinout, der har forsker-stiftere, forklarer Peter Larsen, CEO i Phlit.

Stifterne er dybt engagerede i virksomheden, men har jo også undervist og forsket ved siden af. På den måde har vores kontor på campus gjort, at vi har kunnet balancere det at have forsker-stiftere og gradvist har kunnet vokse os større og større.

Peter Larsen
CEO, Phlit

Et år efter grundlæggelse blev Phlit en del af DTU Science Parks grønne acceleratorprogram, GreenUP Accelerator. Målet var at gøre ‘FlexGate’-teknologien, DTU-stifterne havde udviklet, til en sund forretning og derefter at rejse kapital til vækstrejsen.

Begge dele lykkedes, fortæller Peter Larsen:

Vi har hele tiden udviklet vores teknologi, og der har det været vigtigt at bevare vores tætte tilknytning til forskningsmiljøet. Det var en af grundene til, at vi relativt hurtigt fandt et godt product-market-fit og kunne rejse en investering fra den danske VC, Noon Ventures.

Peter Larsen
CEO, Phlit

Vidste du, at DTU Science Park er…

  • Et af Europas største og førende deep tech-communities, som skaber de rette betingelser for, at deep tech-virksomheder kan vækste og skalere.
  • Et community bestående af mere end 300 deep tech-virksomheder indenfor life science, biotech, medtech og robotteknologi, og mere end 50 startups er gennem vores vækstprogrammer årligt.
  • Ejet af DTU, der er kåret som det bedste tekniske universitet i Europa.

Blevet på DTU

Selvom Phlit for længst har afsluttet acceleratorprogrammet, er virksomheden, der består af 8 medarbejdere, alligevel blevet boende i DTU Science park – nu som faste lejere.

”Det er der en simpel grund til: Tilknytningen og forbindelsen til DTU. Og så er der masser af tekniske virksomheder på forskellige stadier, og det gør det helt naturligt at snakke om alle de fællestræk, der er for et deep tech-startup på venturerejsen.”

Phlit-stifterne Tomislav Dragičević, Ramadhani Subroto og Wybren Oppedijk.

I takt med, at diskussionen om det danske elnet tager til, er Phlit i færd med at tage ’en betydelig markedsposition’ i Danmark. Og med en lang række partnere som Danfoss, Xolta og Envidan kigger man nu også mod udlandet, fortæller Peter Larsen.

“Der er et kæmpe behov for at arbejde med fleksibilitet i elsystemet. Derfor udvikler vi hele tiden nye teknologiske og kommercielle løsninger, og det kan vi se også vil være relevant i hele Europa”.