26 januar 2021
Artikel

JJ X-Ray har 3D-metalprintet kompakt køleelement

Den danske virksomhed JJ X-Ray som ligger i DTU Science Park, designer og fremstiller højpræcisionsinstrumenter hvor holdbarheden er vigtig. Virksomheden har netop fremstillet et køleelement, der er 3D-metalprintet i aluminium. Køleelementet skal bruges i et af deres instrumentprodukter.

JJ X-Ray havde til opgave at udvikle et nyt køleelementet helt fra bunden af. Først og fremmest var der behov for en meget kompakt løsning af komponenten, i og med at der samtidig skulle være et uhindret flow af vand. Der var derfor behov for en helt tæt komponent. Derudover skulle der også indbygges en viberationsdæmpning i dyse-enderne. Dette taget i betragtning og at der kun skulle produceres få styk, for at holde prisen nede, begyndte JJ X-Ray at undersøge 3D-metalprint mulighederne.

3D-print var den rigtige løsning

JJ X-Ray kontaktede Center for Industriel 3D-print på Teknologisk Institut, som tilbyder 3D-print i metal, for at få rådgivning. Her fik de forhørt sig om mulighederne med 3D-metalprint i aluminium og fik samtidig hjælp til at optimere deres design, for at opnå den laveste pris. Valget faldt på at 3D-metalprinte køleelementet til instrumentet, på grund af designfriheden og den lave stykpris. Derudover valgte JJ X-Ray at benytte aluminium til formålet, da det er forholdsvis billigere end rustfrit stål og titanium. Desuden er det nemmere og hurtigere at printe i aluminium, da metallet optager varmen hurtigere fra laserne.

Virksomheden fandt altså med 3D-metalprint en hurtig og simpel løsning med let installering, da elementerne kunne samles i denne ene komponent. Derudover er det også en billigere løsning end hvis der var taget traditionelle metoder i brug. 3D-print gav altså det bedste fit mellem høj performance og en lavere pris. Samtidig ville businesscasen også fungere, hvis der skulle produceres 1000 stykker.

Læs hele nyheden lige her

Få flere nyheder direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.