21 juli 2020
Artikel

Statens Serum Institut kan nu eliminere en flaskehals i deres test af blodprøver

Ved hjælp af en nyudviklet robotløsning kan Statens Serum Institut nu undgå slidsomt manuelt arbejde, i deres test af blodprøver. Thomas Andreasen som er indehaver af virksomheden, Andreasen Robotics ApS, som ligger i DTU Science Park, har udviklet denne smarte robotløsning på rekordtid.

Robotløsningen eliminerer en flaskehals og reducerer behovet for manuelt arbejde generelt i forbindelse med analyser af blodprøver, og den vil derfor også være i drift fremover..” Thomas Andreasen Direktør Andreasen Robotics ApS

Processen foregår således, at en robotarm plukker et glas med en blodprøve og drejer glasset en omgang foran en stregkodelæser, dette sker med en lynhurtig bevægelse. Med stor præcision bliver det spinkle glas placeret i en holder, hvor en rød plastichætte bliver trukket af og smidt ned i en opsamler. Til sidst bliver det åbne glas placeret i en rack på den korrekte position.

Dette har tidligere været et manuelt og meget slidsomt arbejde, men nu foregår hele klargøringens processen af en blodprøve på kun 8 sekunder, hvilket betyder at der nu kan håndteres 1400 prøver på 3 ½ time. Manden bag robotløsningen Thomas Andreasen, som er direktør hos Andreasen Robotics ApS, fortæller følgende:

”Klargøringen af blodprøverne skulle tidligere udføres manuelt, og det var et slidsomt og trivielt job, hvor det iblandt kunne være meget bøvlet at få trukket plastichætterne af prøveglassene. Nu bliver kapaciteten forøget dramatisk, fejlrisikoen reduceres, og den manuelle proces bliver overflødig ”

Robotløsning på rekordtid

På grund af corona pandemien har det stået klart, at testkapaciteten hos blandet andet Statens Serum Institut skulle sættes i vejret, hvilket har været muligt med en større donation fra Novo Nordisk Fonden. Ved hjælp af donationen har Statens Serum Institut kunne optimere flere led i processen og her blev DTU Science park-virksomheden, Andreasen Robotics, udvalgt til at udvikle en løsning til klargøring af testglas.

”Det var en stor udfordring at udvikle en robotløsning til en kompliceret proces, navnlig fordi det skulle ske under et stort tidspres. Hver dag tæller, når der raser en pandemi, og det lykkedes os at få udviklet og fremstillet en fuldt fungerende løsning på 5-6 uger, hvad der i denne branche er meget hurtigt. En af grundene til, at det lykkedes, var vores valg af en standardrobot fra Mitsubishi.” Fortæller Thomas Andreasen.

Robotløsningen er blevet testet og er nu installeret på Statens Serum Institut. Løsningen skal også være med til at sætte fart på mængden af analyser i forbindelse med COVID-19, men som Thomas Andreasen fortæller, så er løsningen ikke kun forbeholdt den nuværende situation, men at løsningen også vil kunne bruges til at reducere det manuelle arbejde fremover i forbindelse med blodprøver. Han fortæller følgende:

”Robotløsningen eliminerer en flaskehals og reducerer behovet for manuelt arbejde generelt i forbindelse med analyser af blodprøver, og den vil derfor også være i drift fremover, nu hvor den værste del af pandemien lader til at klinge af,” understreger han. ”I størrelse og kapacitet er den tilpasset Statens Serum Institut og er en integreret del af deres analyseproces, hvad der end skal analyseres.”

 Det har for Andreasen Robotics ApS været en spændende udfordring, som har givet virksomheden, der ligger i DTU Science Park, en rigtig god start. Thomas har mange års erfaring på dette område, men selve virksomheden blev grundlagt for lidt under et år siden og derfor er det ekstraordinært, at der allerede kan skrives sådan en stor opgave på CV’et.

Læs hele historien om Andreasen Robotics ApS her.

Få flere nyheder direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.