Y-mAbs og Bioneer, som ligger i DTU Science Park, har samarbejdet lige siden, at Y-mAbs var et helt ungt og nystartet biotekselskab i 2016. Generelt hjælper firmaerne hinanden på flere projekter og i forskellige stadier af deres forskning og udvikling. Y-mAbs, der arbejder med at udvikle ny behandling inden for kræft blandt andet ved brug af antistoffer, som kan angribe kræftceller, har gavn af Bioneers ekspertise i bioteknologi samt medicinsk forskning og udvikling.
“Man kan sige, at Bioneer agerer vores laboratorium og forlængede R&D-arm. Vi har ikke selv laboratorier, men det er meningsfuldt at have et samarbejde med en anden virksomhed, som har laboratorier og kun bor 300 meter væk,” fortæller Tore Søderblom, Vice President for CMC development hos Y-mAbs.
Tore Søderblom og Jette Asboe Lassen i Bioneers antistoflaboratorie
Bioneer hjælper Y-mAbs med vigtige og meget forskelligartede R&D-opgaver på deres vej frem til de kliniske studier. Bioneer har bl.a. stået for udvikling af produktionsprocesser, af analysemetoder og for formuleringsudvikling af Y-mAbs’ avancerede antistoffer til behandling af kræft.
Et projekt for en af de hyppigste former for børnekræft
Ét af de projekter, hvor de to virksomheder har samarbejdet, har været på udviklingen af en proces og analyse, der kan understøtte den kliniske udvikling af et produkt, som i dag bruges i blandt andet USA til at behandle sygdommen neuroblastom – en børnekræftsygdom, der opstår i det sympatiske nervesystem og som oftest omkring binyrerne. Behandlingen er en immunterapi med en målrettet effekt direkte på tumorcellerne.
Det har været et godt og produktivt samarbejde mellem de to virksomheder, som generelt oplever, at relation og tillid er afgørende:
Relationen er stærk, nem og samarbejdet glider hurtigt, når man er tæt på hinanden. For eksempel kan man på få minutter få sendt en prøve over, hvis man skal bruge den til at komme videre med sit arbejde
Tore Søderblom
Vice President for CMC development hos Y-mAbs
Sparring om teknologiudvikling gør det nemmere at forske i kræftsygdomme
For 15-20 år siden var kræft en sygdom, man døde af. I dag har man en langt bedre forståelse af kræftsygdomme og nye teknologier udvikles hele tiden, så der opstår nye og bedre behandlingsmuligheder.
I dag ved man for eksempel meget mere om, hvor vigtig en rolle en patients immunsystem spiller i forbindelse med cancer. Det er dog stadig en udfordring at simulere dette i udvælgelsen af nye lægemidler. For hvordan viser man hvilket lægemiddel, som bedst fungerer i samspil med immunsystemet, og som er det, man bør satse på i den videre udvikling? I Bioneer arbejder de med såkaldt In Vitro-modellering, som er en måde at udføre eksperimenter på med brug af blandt andet avancerede cellebaserede sygdomsmodeller udenfor levende organismer. På den måde kan de teste og udvælge lægemidler i et kunstigt tumor-miljø, som efterligner kroppens signaler og immunsystemets indvirkning.
Forskning og udvikling indenfor cancermedicin er en kompleks størrelse. Derfor er det så essentielt, at firmaer som Y-mAbs og Bioneer kan sparre med hinanden omkring teknologiudvikling, sygdomsmodellering og antistoffremstilling og den del er nemmere, når man er placeret fysisk tæt på hinanden og er en del af det samme faglige fællesskab.
Jette Asboe Lassen
Chief Business Officer hos Bioneer
Begge virksomheder oplever, at det at være placeret i DTU Science Park, i hjertet af Medicon Valley, giver god mening, for så er man tæt på mange potentielle samarbejdspartnere på den ene og den anden side af Øresund.
Om Y-mAbs:
Y-mAbs Therapeutics er et bioteknologisk firma, der arbejder med at udvikle nye behandlinger for kræft, især hos børn. De fokuserer på at lave medicin, der målretter sig specifikke molekyler eller strukturer i kroppen, som er involveret i kræftsygdomme. Firmaet bruger avancerede teknologier som antistoffer og radiotherapeutiske produkter, der angriber kræftceller med minimal skade af sunde celler.
Et af deres vigtigste produkter er behandlinger mod neuroblastom, en sjælden type kræft, der oftest rammer børn. De arbejder også på at udvikle behandlinger til andre typer kræft. Formålet er at gøre kræftbehandling mere effektiv og skånsom for patienterne.
Om Bioneer:
Bioneer er en kontraktforsknings- og produktionsvirksomhed ejet af DTU. De hjælper bioteknologiske og farmaceutiske virksomheder med præklinisk udvikling af nye lægemidler. Det kan være alt fra at udvikle modeller og tests i laboratoriet til at producere og formulere biologiske komponenter som proteiner og celler.
Som strategisk partner for små og store firmaer er det Bioneers ambition at forkorte udviklingsvejen fra den helt spæde idé til, at nye lægemiddelkandidater ser dagens lys. De tilbyder avancerede laboratorier, eksperter og skræddersyede services, som virksomhederne kan bruge under udvikling, test og produktion af nye lægemiddelkandidater. Eksempler på deres services inkluderer 3D-cancermodeller, immunologiske cellemodeller og udvikling af skræddersyede processer til proteinfremstilling.
Er du interesseret i at høre mere om muligheden for at leje laboratorier i DTU Science Park?