DI-topchef: Dansk life science-sektor står stærkt trods krise

Inflationspres, stigende energipriser og renter og en lurende recession. Det er de udsigter, vi ser ind i. Men danske biotek og clean tech-virksomheder står i en stærk position. Sådan lyder det fra adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Udsigterne for dansk økonomi  

Dansk økonomi er kommet stærkt igennem coronakrisen, vi står med en rekordhøj beskæftigelse og den højeste BNP-vækst i 27 år. Men udsigterne er desværre ikke lovende; inflationspres, krig i Ukraine og stigende energipriser og renter er ved at tage livet af opsvinget, og vi har kurs mod en økonomisk tilbagegang.  

Sådan indledte Lars Sandahl Sørensen adm. direktør i Dansk Industri (DI) sin tale ved DTU Science Parks årlige julefrokost for adm. direktører og founders i DTU Science Park.   

De største udfordringer for danske virksomheder  

Ifølge Lars Sandahl Sørensen står danske virksomheder overfor tre store udfordringer.

”Stigende omkostninger, mangel på materialer og mangel på medarbejdere er de tre absolut største udfordringer for danske virksomheder.”   

Stigende priser på råvarer og energi har sendt virksomhedernes udgifter i vejret. Coronanedlukninger og brudte forsyningslinjer har sat mange virksomheder i en sårbar situationen i forhold til deres produktion. Og sidst men ikke mindst, ser vi en mangel på hænder på arbejdsmarkedet, som sætter en prop i vækst- og eksportmulighederne.  

Biotek og clean tech-industrien rustet til recession  

Trods store udfordringer peger Lars Sandahl Sørensen på, at visse industrier står i en stærkere position overfor en mulig recession.  

”Generelt oplever vi, at virksomheder inden for industrier som biotek og clean tech oplever en stor global efterspørgsel, fordi vi alle sammen ved, at vi skal håndtere en alvorlig klimakrise, og vi ved, at vi får mere og mere brug for bioteknologiske sundhedsløsninger. Og det er industrier, som vi er stærke i i Danmark.”  

I modsætning vil sektorer som byggebranchen og oplevelsesindustrien være mere udsat ved en mulig recession, udtaler Lars Sandahl Sørensen.  

”I er nøglen til at løse morgendagens udfordringer” 

Så klar var beskeden til sidst fra Lars Sandahl Sørensen til de mange fremmødte CEOs og founders.  

”Vi er på nippet til en ny industriel revolution, og det er takket være jer som forskere, innovatører og iværksættere.” 

Han opfordrede derfor til at blive ved med at skubbe grænserne for videnskaben og teknologien – og ikke mindst den politiske diskurs.   

”Vi skal som samfund bane vejen for at implementere de innovative løsninger, som I arbejder på i jeres laboratorier lige nu,” afsluttede Lars Sandahl Sørensen. 

Lars Sandahl Sørensens tre råd til danske virksomheder
1. Vær opmærksom på sårbarheder i din forsyningskæde. Forsøg at udvid dit netværk af underleverandører, så du ikke er sårbar overfor svigtende leverancer. 
2. I en tid med svag vækst i store dele af verdenen er det vigtigt at have fokus på de globale muligheder. Er der nye markeder, som rummer muligheder for dine løsninger? 
3. Vær omstillingsparat og hav en ledelse og en medarbejderstab, som er tilpasningsdygtige. 

Hør fra DI's Lars Sandahl Sørensen og CEO Steen Donner