Hvordan løser vi problemet med mangel på medarbejdere?

Danske virksomheder er i stigende grad nødt til at lede i udlandet for at finde life science-specialister, men det er besværligt og ressourcekrævende og derfor ikke muligt for alle.

Life science er under rivende udvikling. Det er især tilfældet i den østlige del af Danmark, hvor der sker rekordhøje investeringer i forskning- og kontorfaciliteter, og antallet af virksomheder og medarbejdere inden for branchen er under eksponentiel vækst.  

Det viser en nylig undersøgelse foretaget af Medicon Valley Alliance og Øresundsinstittutet. 

Men i kølvandet på de gode nyheder, er der nu opstået et kritisk problem: at der er mangel på medarbejdere.  

I DTU Science Park fylder problemet mindre end andre steder i landet, og det er der en hel bestemt grund til.

Læs mere: Få adgang til unikke fordele gennem vores community

 

Danske virksomheder leder i udlandet 

Life science spiller en afgørende rolle i Danmarks økonomi. Det er blandt andet blevet landets største eksporterhverv, og industrien vil potentielt kunne skabe økonomisk vækst, flere arbejdspladser og innovation i Danmark.  

Men vi har ikke uddannet nok specialiseret arbejdskraft til at følge med den stigende efterspørgsel. Det er især medarbejdere med STEM-ekspertise (Science, Technology, Engineering and Mathematics), som branchen har brug for, hvis den positive udvikling ikke skal gå i stå. 

Danske virksomheder er i stigende grad nødt til at lede i udlandet for at finde specialister, men det er besværligt og ressourcekrævende og derfor ikke muligt for alle: 

“For de større virksomheder som fx Novo Nordisk, LEO Pharma og Lundbeck er det lettere at rekruttere end for de mindre virksomheder, for de store har netværket og ressourcerne og kan tilbyde helt særlige vilkår for udenlandske medarbejdere, som de mindre ikke kan,” fortæller Steen Donner, CEO for DTU Science Park. 

Se hvem, der bor i DTU Science Park her

 

Der bliver gjort noget 

Konkurrencen bliver kun hårdere i takt med at vilkårene forbedres for life science-virksomheder i udlandet, men heldigvis har regeringen nedfældet en strategi i 2021 for at komme problemet til livs.  

Der er blandt andet blevet investeret i uddannelser inden for STEM-området, så vi får flere specialister hjemme i Danmark. Det ser ud til allerede at have effekt, for hos DTU var der blandt andet fuldt optag på den nye bacheloruddannelse i life science i år. Så der sker noget på landsplan.  

Derudover er der også en række ressourcestærke klynger, hvor virksomhederne hjælper hinanden med at håndtere udfordringen med manglende medarbejdere. Den største klynge finder man i DTU Science Park, hvor over 50% af virksomhederne er life science-virksomheder. Og her er der er en masse af kvalificerede medarbejdere samlet ét sted, hvilket lokker flere nye til. 

Med flere end 70 life science-virksomheder i alle størrelser og med flere tusinde ansatte samlet på samme ”matrikel”, betyder det at talenterne befinder sig her, og dynamikken imellem virksomhederne gør miljøet attraktivt – også for den enkelte ansatte,” fortæller Steen. 

Det mener Steen, som fortæller, at problemet med manglende medarbejder  fylder mindre blandt virksomhederne i DTU Science Park end andre steder.

Nu bliver der skabt mere plads, så nye virksomheder kan flytte til og gøre klyngen endnu stærkere fremadrettet. DTU Science Park er blandt andet gået i gang med at bygge et nyt og moderne laboratoriehus med tilhørende kontorer, som er designet til at fremme fællesskabet og facilitere til idéudvikling og sparring. 

Vil du vide mere om det nye laboratoriehus? 

Så læs mere her, hvor du kan blive klogere på:  

  • Arkitektur og indretning   
  • Lejemålsstørrelser og priser  
  • Flotte visualiseringer  
  • Alt om DTU Science Park  
  • Og meget mere… 

Se mere her