Søhuset Konferencecenter har sat bæredygtighed på agendaen

DTU Science Parks konferencecenter Søhuset har sat bæredygtighed øverst på agendaen. Corona-nedlukningen blev starten på at genbesøge og retænke Søhuset Konferencecenters bæredygtighedsstrategi. Nu er Søhuset Konferencecenter ved at udfolde strategien ved at tage et bæredygtigt skridt ad gangen.

Corona-nedlukning satte bæredygtighed på agendaen

2020 blev et historisk og uforglemmeligt år, da corona-pandemien ramte Danmark og lukkede hele landet ned. Coronaen ramte erhvervslivet hårdt, og også DTU Science Parks konferencecenter Søhuset kunne mærke nedlukningen på forretningen og medarbejderstaben. Hverdagen som før bestod af gæstebetjening og gastronomiske nybrud var byttet ud med hjemsendelse og i perioder lønkompensation.

Men nedlukningen blev også starten på at genbesøge Søhuset Konferencecenters bæredygtighedsstrategi. Bæredygtighed er højt på den strategiske agenda i DTU Science Park, og derfor er det en naturlighed, at Forskerparkens eget konferencecenter skal føde ind i denne agenda. Derfor satte medarbejderstaben i fællesskab nysgerrigheden og modet på spil for at retænke, forbedre og udfolde Søhuset Konferencecenters bæredygtige strategi.

Et fælles sprog for bæredygtighed

For Director of Conference, Christina Wejlemann, var det vigtigt, at bæredygtighed blev et fælles projekt blandt alle medarbejdere i Søhuset. Bæredygtighed skulle nemlig vække begejstring hos alle medarbejdere i Søhuset Konferencecenter.

”Vi blev lukket ned i slutningen af december (red. anden nedlukning), og så gik vi i gang med det (red. bæredygtighed) i anden uge af januar, og så arbejdede vi faktisk med det, helt frem til vi genåbnede. Og vi mødtes næsten hver dag på daglig basis, hvor vi havde bæredygtighed på skemaet,” fortæller Christina Wejlemann, Director of Conference i Søhuset Konferencecenter.

Den daglige fordybelse skabte et fælles sprog og fælles følelser for bæredygtighed blandt medarbejderstaben, som også kom til udtryk i medarbejdernes privatliv – lige fra køb af elbiler til udskiftning af varmekilder.

Et bæredygtigt skridt ad gangen

Senest er HE Agenda, Danmarks førende bæredygtighedseksperter, blevet koblet på Søhuset Konferencecenters bæredygtige rejse for at hjælpe med at omsætte FN’s 17 Verdensmål til konkrete initiativer og tiltag.

”Vi lavede en bruttoliste, og så valgte vi at gå videre med nogle konkrete Verdensmål, fordi når man skal lykkes med forandring, så handler det om at bryde det lidt ned, og ikke gøre det så stort,” siger Christina Wejlemann.

For Christina Wejlemann handler det om at tage små men vigtige bæredygtige skridt og lykkes med dem, så alle medarbejdere i Søhuset Konferencecenter oplever, de har indsigt, forståelse og svarberedskab, når det kommer til bæredygtighed.

Derfor arbejdes der i 2021 bl.a. med tiltag som at udfase al oksekød, købe mere lokalt og økologisk, måle madspild dagligt og få tildelt det økologiske spisemærke i sølv.

Transparens og troværdighed er altafgørende

Vejen til et mere bæredygtigt konferencecenter har også sine udfordringer. For hvordan måler man madspild, og hvordan sikrer man, at leverandører også lever op til miljø- og bæredygtighedskrav? Med hjælp fra HE Agenda har Søhuset Konferencecenter konkretiseret det bæredygtige arbejde ved at opsætte målbare indsatser for hvert tiltag. En svær men nødvendig øvelse som er vigtig i forhold til at være troværdig og transparent igennem hele forløbet overfor gæster, leverandører og DTU Science Parks community.

For når man som Søhuset Konferencecenter har nogle af DTU Science Parks og Danmarks mest bæredygtige virksomheder som kunder, heriblandt Chr. Hansen, verdens mest bæredygtige virksomhed i 2019, så fordrer det, at Søhuset Konferencecenters produkter, services og adfærd afspejles i deres arbejde med bæredygtighed.

”Det forpligter at have nogle af Danmarks mest bæredygtige kunder”, siger Christina Wejlemann.

Styrkelse af det lokale erhvervsliv gennem bæredygtighed

Med disse tiltag og flere på vej håber Christina Wejlemann, at Søhuset Konferencecenters bæredygtige fokus også kan være med til at styrke det lokale erhvervsliv.

Derfor har Søhuset Konferencecenter bl.a. prioritet, at der fremadrettet købes både økologisk og lokalt hos leverandører i en radius af 30 km. En indsats som både gavner den bæredygtige omstilling i Søhuset Konferencecenter og støtter op om det lokale erhvervsliv.

”Vi vil også gerne være med til at gøre det her område til en ressourcestærk region ved at hjælpe de leverandører, der ligger her i området. Så vi med vores tilstedeværelse er med til at vækste og udvikle regionen og sikrer, at det er et attraktivt område både at bo og arbejde i,” siger Christina Wejlemann.

Den 6. maj genåbnede Søhuset Konferencecenter, og alle de gode intentioner og bæredygtige tiltag skal nu stå distancen overfor gæster, leverandører og DTU Science Parks community. Og flere bæredygtige tiltag er på vej i 2022.