Resen Waves

Historisk har bølgeenergi været en dårlig investering – det vil startup ændre på

Resen Waves holder til i forskerparken Scion DTU, hvor de indtil nu har arbejdet på en bøje, der kan skabe grøn energi ud fra bølgekraft. Den er lige blevet lanceret og kan levere strøm til alt fra at lytte til hvaler og til at måle olieudslip.

Det danske firma Resen Waves har netop lanceret deres første kommercielle bølgeenergi-bøje på en international messe i England. Bøjerne kan omdanne energien i bølgeskvulp til brugbar strøm, som skal bruges til at holde måleinstrumenter kørende på havbunden, og den kan sende data trådløst til land via satellit, 3G eller 4G.

Firmaer, der vil undersøge alt fra, hvordan deres oliepumper kører ude i havet, eller udføre hydrografiske-målinger om der er en tsunamibølge på vej, har tidligere ofte været nødt til at bruge dieselgeneratorer eller batterier til at levere strøm. Men det er ifølge CEO i Resen Waves Per Resen Steenstrup både dyrt og langt fra optimalt.

“Det koster penge, tid og mandskab at skifte batterier og fylde diesel på, og der er også perioder, hvor du slet ikke kan komme derud på grund af store bølger,” forklarer han og tilføjer:

“Med vores bøjer kan instrumenterne få en sikker strømtilførsel, og derfor også være koblet op på nettet i real-time, så du konstant kan få data. Tidligere har man ikke haft strøm nok til at sende data ind på land mere end én gang om ugen – og hvis du overvåger, om der er en tsunami på vej, er det måske ikke så brugbart at få dén data en uge for sent.”

Bølgeenergi har været en investeringsmæssig taber

Det har historisk været en ret dårlig forretning at investere i bølgeenergi. I 2012 måtte firmaet Dexa Wave Energy lukke, selv efter at have fået tilsagn om en investering på 15 millioner fra Vækstfonden. I 2016 opgav firmaet Wave Star Energy – med Per Resen Steenstrup som direktør – et planlagt bølgeenergi-anslæg i Hanstholm. Og det var på trods af, at de havde fået 20 millioner euro i EU-støtte, som ville blive udbetalt hvis der kom flere investorer på banen.

Derfor er der ikke andre produkter, der minder om Resen Waves på markedet, ifølge Per Resen Steenstrup. Alle investorerne er væk på grund af utallige store kuldsejlede projekter, og alligevel har han et klart og ambitiøst mål:

“Vi vil være det første bølgeenergi-selskab, der har et overskud. Simpelthen.”

Netop derfor er Resen Waves’ fokus at sælge bøjerne til kommercielle anvendelser, hvor der er en øjeblikkelig efterspørgsel i offshore-industrien, samt til virksomheder der måler alt fra hvaler til olieudslip.

“Da jeg forlod DTU som civilingeniør som 23-årig, var jeg fokuseret på, at teknologien skulle være i orden, men i livet som iværksætter har jeg lært, at forretningsmodellen er det vigtigste, – teknologien kommer i anden række, den skal kun understøtte forretningsmodellen.”

I begyndelsen var planen, at Resen Waves skulle sælge bøjer til koralrevsrestaurering, men de har sørgeligt nok ingen penge. Derfor blev modellen den nuværende, hvor de sælger til kommercielle formål.

I forskerpark for at netværke og finde talenter

De seneste år har Resen Waves siddet i forskerparken Scion DTU, mens de har arbejdet på deres produkt. For Per Resen Steenstrup var der flere årsager til at rykke til en forskerpark, også selvom han står bag flere selskaber.

“Jeg har prøvet at sidde i kontorfælleskaber, og ofte laver de andre alt muligt andet end en selv, og der er ikke noget fagligt fælleskab. Derfor ville jeg gerne herud – for her er et ungt miljø, og hvis jeg har brug for et input på noget teknisk, kan jeg som ofte finde den pågældende inden for et kvarters tid,” siger han og tilføjer:

“Det gør det også nemt for mig at få nogle talenter ind i virksomheden – dem kan jeg finde herude.”

Selvom Resen Waves har fokus på at sælge bøjen til kommercielle formål, er Per Resen Steenstrup ikke i tvivl om, at fremtidens energiproblemer skal løses med produkter som hans.

“Vi må begynde i det små og arbejde os opad. Det vil på sigt kunne supplere vindmøller og andre energikilder med en helt anden type vedvarende energi.”

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere