28 oktober 2020
Artikel

Reshape Biotech lancerer ny biotekrobot til klargøring af celledyrkningsplader

Virksomheden Reshape Biotech, der sidste år deltog i Danish Tech Challenge og som nåede helt til finalen, er nu klar til lanceringen af deres nye biotekrobot der skal gøre det lettere at klargøre celledyrkningsplader.

Vores tilgang er, at den skal være så nem at bruge, at du ikke behøver at have noget teknisk personale, der skal bruge flere timer på at programmere og sætte den op.” Carl-Emil Grøn Adm. direktør Reshape Biotech

Biotekrobotten, Media Plate Filler, skal erstatte den manuelle opgave, der ligger i at påføre petriskåle dyrkingsmediet agar, som bruges til dyrkelse af bakterier og svampe. Robotten kan dosere agar i 30 plader a 24 brønde ad gangen, hvilket normalt er et arbejde, der tager en laborant 2 timer. Processen bliver altså automatiseret og dermed langt mere effektiv.

”De nye pladeformater, der kommer på banen nu, er mindre, men langt mere effektive i forhold til den forskning, man laver. Men selvom mange er superinteresserede i at skifte til microtiter, er problemet, at det simpelthen tager for lang tid at sætte dem op og initiere opgaven i hånden, hvis man skal opnå samme præcision som med vores robot” siger Carl-Emil Grøn, der er adm. direktør i Reshape Biotech.

Med robotten bliver det altså lettere og mere attraktivt at skifte petriskålene ud med de moderne SBS Microtiter.

Derudover mener Carl-Emil Grøn, at de fleste virksomheder, der laver automation til biotek tager alt for høje priser, samt at mange prøver på det samme, nemlig at lave én laboratorierobot der løser alle problemer. Ifølge Carl-Emil er denne tilgang helt forkert, i og med at hver enkelt opgave vil kræve programmering og teknisk kunnen.

”Vores tilgang er, at den skal være så nem at bruge, at du ikke behøver at have noget teknisk personale, der skal bruge flere timer på at programmere og sætte den op. Det skal være ligesom en mikroovn: Jeg skal varme min mad, så jeg sætter det i ovnen og drejer på knappen,” siger Carl-Emil Grøn.

Hvordan fungerer biotekrobotten?

Udseendemæssigt minder robotten lidt om en smart mikroovn og skulle efter sigende næsten være lige så nem at benytte. Ligesom en mikroovn, hvor man indstiller tilberedningstid, styrke og minutter, så skal det være lige så nemt for laboranten at anvende robotten. Når laboranten har placeret celledyrkningspladerne i maskinen og lågen er lukket, så skal antallet af brønde vælges, dette vælges nemt på en menu i et display. Herefter vil sensorerne i robotten tjekke alt efter, om der er sat plader i, om bakkerne sidder korrekt og om de er lukket ordentligt.

Når man får sat gang i robotten, vil den starte med at køre kogende vand gennem slangerne da de skal varmes op. Dernæst skal slangerne flyttes over i agar-mediet, slangerne suger agar-mediet op og fordeler det i de mange små brønde. Denne proces tager omtrent 25 minutter, hvorimod hvis det skulle gøres manuelt ville tage 2 timer.

Læs hele nyheden om biotekrobotten Media Plate Filler her. 

Få flere nyheder direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.