Genetelligence

Gentest kan bremse fejlmedicinering

Får du den rigtige medicin i den rette dosis? Det kan virksomheden Genetelligence, som er en del af DTU Science Park, nu give dig svar på ved at lave en personlig medicinprofil ud fra dit DNA.

Ved hjælp af den personlige medicinprofil kan lægen skræddersy patientens medicinske behandling frem for at prøve sig frem som i dag. Det sparer både tid og penge.

“Vi kigger kun på gener, som styrer, hvilke enzymer der laves inde i cellerne, og som kan omdanne medicin til aktiv behandling. Det er især leveren, vi interesserer os for, da den står for omdannelsen af 80 procent af al den almindelige medicin, vi køber på apoteket”. siger Adm. direktør i Genetelligence, Lone Fisker

Genvariationer har betydning for medicins omdannelse i kroppen

“90 procent af os har genvariationer, som har betydning for medicins omdannelse i kroppen. Derfor virker eksempelvis samme antidepressive medicin ikke lige så godt på Hr. Olsen som Fru Hansen. Vi ved fra store internationale studier, at 38 procent af patienter i antidepressiv behandling ikke har gavn af medicinen. Inden for andre behandlingsområder ses tallet større” siger Lone Fisker og fortsætter:

“Ud fra celleprøver fra spyt eller blod laver vi genotyping på 47 gener. Man får derefter en bred rapport, der viser, hvilken medicin man kan omdanne, hvad man er følsom for, og hvad man kan distribuere rundt i kroppen, så det bliver til aktiv behandling.”

Testsvaret kan bruges resten af livet, når man skal have ny medicin inden for smerte, hjerte, gigt, diabetes, psykiatri, demens, immunologi, mave/tarm og cancer.

Patienterne er vilde med en personlig medicinprofil

Genetelligence er en del af et internationalt forskningscenter i Canada, men DNA-analyserne bliver udført i Danmark på Statens Serum Institut (SSI).

I DTU Science Park i Hørsholm sidder læger og farmaceuter med europæisk forskning og behandling af konkrete patientdata ud fra specifikke DNA-analyser.

Lone Fisker har selv en business-uddannelse. Hun har tidligere arbejdet 18 år i medicinindustrien og siden været involveret i udviklingen af højteknologisk medicinsk udstyr.

“Hvis man arbejder med DNA-teknologi, er der naturligvis nogle sunde, kritiske barrierer hos patienter, når det handler om at få at vide, hvilke sygdomme man er disponeret for.

Hvis man i stedet for kan få at vide, om noget medicin er virksomt eller ej, er de ret begejstrede. Den samme positive indstilling fandt vi i vores markedsundersøgelser blandt praktiserende læger, sygehuslæger og apotekere. Og det var årsagen til, at vi valgte at investere i det her,” siger Lone Fisker.

Genetelligence har allerede solgt en del tests via apoteket direkte til patienter og er nu i fuld gang med at udbrede kendskabet til produktet hos praktiserende læger og hospitalslæger i sundhedsvæsenet generelt. Virksomheden deltager i to kliniske studier og har ét inden for cancer på vej i det nye år.

Stor glæde af andre virksomheder i DTU Science Park

“Vi startede jo nærmest i en garage, da vi lavede de første markedsundersøgelser. Nu sidder vi her i DTU Science Park, fordi der her er en række beslægtede virksomheder, der arbejder med sundhedsteknologi. Vi har allerede glæde af at netværke her, og vi kan kun opfordre vores kollegaer i andre virksomheder til at henvende sig, hvis de ser en gensidig interesse,” siger Lone Fisker.

Genetelligence har også øjnene rettet mod andre horisonter i Norge, Sverige og Island. Virksomheden forventer vækst de kommende år og glæder sig over mulighederne for at vokse i sit hovedkvarter i DTU Science Park.

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere