Medicovirksomheden MedTrace vandt i 2015 Danish Tech Challenge, som er Industriens Fonds Iværksætterpris. Ud over en check på 500.000, som fulgte med i præmien, formåede virksomheden at rejse 8,7 millioner på de seks måneder, de fulgte acceleratorprogrammet, som Scion DTU og Industriens Fond står bag.
Det gjorde dem i stand til hurtigt at foretage markedsanalyser og resten af 2016 blev brugt på at udvikle en fuld funktionel teknisk prototype, øge markedsværdien og lande flere patenter. Og i år har virksomheden for alvor løftet deres internationale ambitioner.
Sprang udviklingsfaser over
MedTrace har udviklet et system, der producerer og injicerer sporstoffet ’radioaktivt vand’ i en patient, når patienten er klar til det. De har skabt en unik løsning, der giver den mest præcise, effektive og nænsomme diagnosticering.
Meget forskning har påvist, at radioaktivt vand er en af de bedste metoder til diagnosticering og behandling. Derfor har MedTrace fået grønt lys af den amerikanske lægemiddelmyndighed, FDA, til at springe de første to af tre kliniske testfaser over.
”Det er en blåstempling af vores løsning og det giver os et godt udgangspunkt for dialog med investorer, når vi skal ud og rejse de næste fondsmidler. Til foråret 2018 skal vi rejse mellem 90 til 100 millioner kroner til at færdiggøre pilotproduktionen af vores apparater og kliniske test, så vi kan gå på markedet i 2020,” siger administrerende direktør i virksomheden Martin Stenfeldt.
Kræftbehandling støttes af den japanske regering
MedTrace er nu på vej ind på det amerikanske marked og virksomhedens har også blikket rettet mod det japanske marked. De kendte selv til det amerikanske marked, men med hjælp fra Udenrigsministeriet fik de klarlagt potentialet for skalering i Kina og Japan.
”Kina er spændende, fordi der er eksplosiv vækst, men det er svært at forstå, hvad de vil i et samarbejde. Japan er lidt mindre, men de er mere konkrete og nemmere at samarbejde med og så passer deres infrastruktur bedre til os. I Japan er der lovgivning om, at man ikke må transportere radioaktive sporstoffer og derfor har hospitalerne gode forudsætninger for at bruge vores løsning.”
MedTrace har i dag et lille hold af salgsagenter i Japan, med hvem de deler et kommercielt cut. I løbet af året har de også åbnet op for skaleringspotentialet i sporstoffet. De har fået foden inden for hos et japansk universitet og med støtte fra den japanske regering har de indledt et forskningsprojekt om at teste sporstoffet til diagnosticering af kræftpatienter.
”Man mener, at der belæg for at sporstoffet kan bruges i onkologien. Vi har allerede en prototype stående i Japan, der bruges til et lungekræftforsøg, som skal reducere omkostninger ved at gøre kræftbehandling mere effektiv,” siger Martin Stenfeldt.
Podet med forretningsudvikling
MedTrace blevet stiftet i januar 2015 – kun 8 måneder før Danish Tech Challenge. I en kort periode var der ikke meget økonomisk gevinst i anstrengelserne. Men det gik hurtigt, da startup-virksomheden blev optaget på Danish Tech Challenge.
Vi lærte meget på Danish Tech Challenge og rejste penge fra blandt andet Markedsmodningsfonden. Vi blev klædt kommercielt på og podet med feedback hver uge. Vi blev skolet til at udvikle firmaet og fik fundamentet på plads. Hvis ikke vi havde deltaget, havde det været trial and error. Det har været en vigtig årsag til, at vi kunne eksekvere, som vi har gjort.
Martin Steenfeldt
Founder, MedTrace
Fakta
Radioaktivt vand anses for at være det bedste sporingsmiddel til at diagnosticere hjertepatienter. Men radioaktivt vand har en halveringstid på kun 122 sekunder, så det kan ikke opbevares før brug. MedTrace har løst dette problem med unik teknologi.