Futurebox, DTU Science Park

Minimér din kommercielle risiko og øg værdiansættelsen af din startup

Værdiansættelse af startups er en vanskelig, og i nogles øjne, en håbløs disciplin. Ikke desto mindre er det et uundgåeligt spørgsmål, når du rejser penge fra private investorer.

I bund og grund skyldes usikkerheden, som er forbundet med værdiansættelse af startups, at informationsgrundlaget kan være begrænset for en virksomhed, der knap nok har proof-of-business endnu. Værdiestimatet hviler derfor ofte på en lang række usikre antagelser og ikke-målbare faktorer, som i sagens natur er risikobetonede. Dette er afgørende for værdiansættelsen, fordi investorer værdisætter efter risiko: Er risikoen høj, skal det potentielle udbytte være tilsvarende højt, og således vil værdisætningen være lav. Det er godt at vide som startup, ikke mindst fordi du så kan arbejde på at minimere risikoen og dermed tage nogle spring op af værdistien, inden du henter penge hjem.

Den tekniske risiko kan minimeres med tests, betalanceringer og pilotprojekter, som dokumenterer, at din løsning kan levere på de nødvendige specifikationer. Den kommercielle risiko kan minimeres ved testsalg, pre-salg, betingede købsaftaler eller systematisk kundedialog, som dokumenterer, at der er tilstrækkeligt med kunder, der vil betale for din løsning.

Du behøver ikke udvikle en schweitzerknivversion af dit produkt med 10-20 lækre features, før du undersøger, om kunderne vil betale for det. Faktisk kan du klare dig med så lidt som et par slides, en flyer eller en simpel opringning. Du skal bare være villig til at tage dialogen og ikke stille dig tilfreds med uforpligtende svar som ”det lyder interessant, kan du ikke kontakte mig igen, når du er kommet lidt længere…”

Du kan (og bør) markedsteste dit produkt langt før den tekniske løsning er klar og dermed reducere den kommercielle risiko og øge værdisætningen af din startup. Du skal ikke vente, for så ender du med at måtte sælge dine ejerandele for billigt.

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere