Ellipse

Nichefokus og skarp strategi gav pote: Solgt til amerikansk gigant

For medico-virksomheden, Ellipse, der er en del af DTU Science Park, har næsten 10 års benhårdt fokus på en strategi om nichefokus og fleksible forretningsmodeller mundet ud i, at Ellipse sidste år blev solgt til den amerikanske koncern Candela Medical. Udviklingen fortsætter i DTU Science Park, fortæller den daværende CEO i Ellipse, Jacob Kildegaard Larsen (Jacob Kildegaard Larsen fratrådte 1. september 2019), mens produktion og salg nu foregår hos Candela Medical.

”Vi får med salget til Candela adgang til et enormt salgsnetværk – Candelas brand er second to none, og for vores produkt, Nordlys, er det en rigtig god partner,” slår Jacob Kildegaard Larsen fast.

Ellipse udvikler lys- og laserudstyr til medicinsk og kosmetisk hudpleje og har udviklet produktet Nordlys, som er en såkaldt multiteknologiplatform. Nordlys er en slags konsol, som man kan tilslutte forskellige håndstykker til behandling af hudlidelser.

”Vi tilbyder dermatologer og hospitaler en så fleksibel platform som muligt, hvor vi kan komme en række forskellige teknologier på. Vi har i dag 10-11 forskellige håndstykker, som bliver brugt til forskellige hudbehandlinger. Det kan være alt fra forstadier til hudkræft til vaskulære lidelser som fx karsprængninger og pigmentfejl,” siger Jacob Kildegaard Larsen.

Ofte ville man skulle bruge langt flere apparater til at behandle så bred en type lidelser – det særlige ved Nordlys er, at man kun skal bruge ét, hvor man bare sætter det håndstykke på, som man skal bruge.

Nyt fokus efter hård tilbagegang efter finanskrisen

Ellipse startede tilbage i 1997 og var en spinoff af et andet selskab i DTU Science Park.

”Vi havde faktisk allerede dengang et samarbejde med Candela Medical, men samarbejdet ophørte i 2006, hvorefter vi mistede en meget stor del af vores omsætning i USA. Samtidig røg vi direkte ind i finanskrisen, så Ellipse var igennem en meget stor krise i de år, hvor vi mistede to tredjedele af vores omsætning,” fortæller Jacob Kildegaard Larsen.

Ellipse var på daværende tidspunkt ejet af Axcel, men lavede et ledelses buy out i 2010 og lagde samtidig strategien om, som blandt andet indebar et skarpt nichefokus og en erkendelse af, at man ikke kan dække alle områder.

”Vores fokus har været, at vi skal være benhårdt fokuserede inden for nogle få områder, og der skal vi til gengæld være verdens bedste. Vi har valgt, at vores fokus er inden for det vaskulære og pigment – og det var blandt andet det nichefokus og den strategi, der var en af årsagerne til, at vi vandt Entrepreneur of the Year i 2012 og igen var runners up i år på at have eksekveret den strategi,” siger Jacob Kildegaard Larsen.

Det benhårde nichefokus sammen med lanceringen af Nordlys i 2015 gjorde, at væksten hos Ellipse igen tog fart, hvilket nu førte til det endelige salg til Candela Medical i 2018.

Udviklingen bliver i DTU Science Park

Der er dog ikke noget i kortene, der siger, at Ellipse flytter ud af Danmark lige foreløbig. Udviklingsafdelingen skal fortsætte i DTU Science Park, og målet er at forfine teknologien og fortsat udvikle nye håndstykker til Nordlys, fortæller Jacob Kildegaard Larsen:

”Amerikanerne køber et unikt kendskab til vores teknologi, som vi har været bannerførende for igennem alle årene. Og det vi de selvfølgelig ikke miste. De mennesker, der sidder i DTU Science Park er en unik kompetence for den videre udvikling af Nordlys.”

Og for Ellipse giver placeringen i DTU Science Park fordele af flere årsager – både med hensyn til rekruttering af studerende fra DTU, men også i forhold til samarbejder med forskere fra DTU og med andre virksomheder i Forskerparken.

 

Vi drager nytte af de fantastiske rammer, og at vi ikke skal ind til byen. Derudover har vi samarbejde med flere andre virksomheder i DTU Science Park, og det er super at have den mulighed.

Jacob Kildegaard Larsen
CEO, Ellipse

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere