01 oktober 2020
Artikel

Biomasseselskab gearer op til eksport eventyr

Dall Energy har fået et stort økonomisk tilskud på 3 mio. kr. fra privat investor samt 8 mio. kr. fra Vækstfonden. Virksomheden, som ligger i DTU Science Park, vil nu satse stort på eksport i EU.

Vi har en vækstplan, som går ud på at lave en eksportsucces ud af vores teknologi. Vores primære marked er Europa. Jens Dall Bentzen Managing Director Dall Energy

Med et lån på 8 mio. kroner fra Vækstfonden og 3 mio. kroner fra privat investor Kurt Stokbro, er Dall Energy rustet til at sætte yderligere turbo på især de internationale vækstambitioner, som i februar placerede Dall Energy på en fjerdeplads i Financial Times årlige top 1000 liste over de hurtigst voksende energivirksomheder i Europa.

Gea­rer op til eks­por­te­ven­tyr

Jens Dall Bentzen er tidligere forsker på DTU og har opfundet et system, der gør det muligt at brænde affald fra lokale haver og parker i et kraftværk og producere fjernvarme – med udledning der ligger klart under de danske lovkrav.

Dall Energy er p.t. i gang med at færdiggøre det første anlæg udenfor Danmark – i den franske by Rouen og støttet af EU. Der er flere mulige projekter undervejs i både Frankrig og Tyskland.

Stødt ind på en regelmur

Problemet er bare, at når kunderne spørger, om Dall Energy også har projekter undervejs i Danmark, så er Bentzen nødt til at svare, at hans teknologi ikke længere er tilladt på hjemmebanen.

Tidligere er der med offentlig støtte bygget tre danske testanlæg, og der er endnu et værk under opførelse i Sorø. Men med Folketingets energiaftale fra 2018 og den efterfølgende udmøntning fra Energistyrelsen i 2019 er der i praksis ikke længere mulighed for at vælge Dall Energys løsning.

“Da aftalen blev indgået, fik jeg faktisk indtryk af, at man ville åbne for at udnytte det lokale have- og parkaffald. Men da reglerne så blev udmøntet, blev der ikke åbnet alligevel,” siger Jens Dall Bentzen og uddyber:

“Hvis kunderne ude i Europa spørger til danske projekter, er jeg nødt til at svare, at vi i øjeblikket har en lovgivning, der ikke gør det muligt. Så måber de og er meget uforstående.”

Hjemmemarkedet har en særlig betydning, forklarer han.

“Vi skal helst have lokale kunder og projekter for at have det som basis og kunne træne medarbejdere osv. Når vi kommer ud for at sælge en lovende dansk teknologi, så giver det en svær salgshistorie, at den ikke kan bruges derhjemme.”

Iværksætteren har været i dialog med Energistyrelsen, og han håber fortsat på, at reglerne vil blive ændret.

Muligheder for at udvikle grøn teknologi

“Jeg ser spændende muligheder for at udvikle og udbrede ny grøn teknologi i et forskningssamarbejde med førende universiteter, for eksempel ved at udvikle processtyring af kraftvarmeværker ved hjælp af kunstig intelligens, så de indgår i samspil med andre energiformer.” siger Kurt Stokbro, der træder ind i Dall Energys bestyrelse.

“Dall Energy har specialiseret sig i at udnytte lokal overskudsbiomasse, som for eksempel haveparkaffald. Jeg ser anvendelse af lokal overskudsbiomasse på linje med solceller og vindmøller som en vigtig grundpille i vores grønne omstilling. Dall Energys anlæg har en enorm klimamæssig fordel, og jeg finder det vigtigt, at Energistyrelsen støtter denne teknologi, ellers tror jeg det bliver svært at nå vores klimamål.” siger Stokbro.

 

Få flere nyheder direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.