08 september 2020
Artikel

EU giver medicovirksomheden MedTrace et finansielt springbræt

Medicovirksomheden MedTrace, som ligger i DTU Science Park, har i længere tid kæmpet med at fange investorernes interesse, men har nu efter tredje forsøg fået held med deres ansøgning til EU og derved fået en hjælpende hånd på 50 mio. kr.

Det, at vi har fået EU’s blåstempling nu, er som at fylde raketbrændstof på vores motor. Martin Stenfeldt Adm. Direktør MedTrace

Medicovirksomheden MedTrace A/S blev etableret i 2015 af Peter Larsen (CTO), Rune Wiik Kristensen (CSO) og Martin Stenfeldt (CEO) – et team med dybe teknologiske, videnskabelige og kommercielle erfaringer fra branchen. Samme år virksomheden blev etableret, vandt de Danish Tech Challenge og fik iværksætterprisen fra Industriens Fond på en halv million danske kroner.

MedTrace hjælper læger verden over med at diagnosticere hjertepatienter bedre og billigere. Lægerne har længe efterspurgt ”radioaktivt vand” som sporstof i forbindelse med PET-scanninger, da dette sporstof betragtes som guldstandarden inden for målinger af blodgennemstrømning. Dette sporstof har dog en meget begrænset levetid grundet dets halveringstid på under to minutter. I praksis betyder den korte halveringstid, at sporstoffet ikke kan opbevares før brug som andre gængse sporstoffer. MedTrace har løst problemet, og har udviklet et system, der producerer og injicerer radioaktivt vand i patienten, når patienten er klar til PET-scanningen.

Et finansielt springbræt for MedTrace

MedTrace har kæmpet med at få lydhørhed hos investorerne, men får nu et finansielt springbræt på 50 mio. kr. Det er EU, der giver det danske selskab mulighed for at komme på markedet i Europa og se lidt mere lækker ud for de investorer, der skal bane vejen for en lancering i USA. Pengene kommer via et pilotprojekt søsat af det europæiske innovationsråd (EIC), der ønsker at støtte yngre life science-selskaber med potentiale på europæisk grund, inden de enten løber tør for kapital eller ender i kinesisk eller amerikansk ejerskab.

Ifølge medstifter, medejer og adm. Direktør, Martin Stenfeldt, har investeringen på de 50 mio. kr. givet selskabet endnu mere blod på tanden, han fortæller følgende: ”Det, at vi har fået EU’s blåstempling nu, er som at fylde raketbrændstof på vores motor.” selskabet er altså nu endnu tættere på drømmen om en lancering i USA. Pengene skal dække en EU-godkendelse af selskabets produkt til brug af radioaktivt vand til PET-scanninger, så produktet kan komme på markedet. Derudover skal det også hjælpe selskabet til at rykke frem mod en godkendelse i USA.

De 50 mio. fra EU dækker ifølge Martin Stenfeldt omkring en tredjedel af selskabets kapitalbehov i forhold til at få produktet på markedet i både EU og USA. Så der bliver behov for at rejse yderligere kapital fra andre investorer. Men her er Martin Stenfeldt særdeles håbefuld nu, hvor man har fået penge for EU. For lige umiddelbart ser det ud til at EU-intentioner med programmet har virket.

Færre investorer og fonde i Europa

I Europa er det svært at finde risikovillige fonde og investorer, som er interesseret i life-science-området, dog findes disse i store mængder i USA. Men der er en helt særlig grund til dette fravalg ifølge Martin Stenfeldt ”Kommer man i kløerne på dem, så er der meget stor sandsynlighed for, at de kræver, at man flytter hovedkontor til USA, fordi de ikke ønsker at sætte sig ind i det europæiske skattelovgivning”

Med de 50 mio kr. mangler MedTrace stadig en smule for at nå drømmen om at lancere i USA, beløbet skal nemlig være på lige under de 100 mio. kr. Men glæden er stadig stor og Martin Stenfeldt fortæller følgende: “Jublen vil ingen ende tage, for vi har aldrig haft en så god kapitalposition før, og de penge, der er ombord, sikrer vejen mod en europæisk godkendelse under alle omstændigheder. Og de letter muligheden for at tiltrække den kapital, der skal til for at blive færdig i USA. Det er en drømmeposition. Det kan ikke betegnes som andet”

Få flere nyheder direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.