19 april 2022
Artikel

Iværksættere skal sikre bæredygtig logistik i storbyer

Syv aktører på tværs af Europa er gået sammen om et nyt accelerationsprogram for startups, der arbejder med løsninger, der gør logistik i byer mere bæredygtig. En af partnerne er Futurebox, som ligger i DTU Science Park. Ud over at tilbyde forretningsudvikling, mentoring og salgstræning kommer det nye seks måneders accelerationsprogram til at tilbyde match-making med byer i hele Europa, hvor iværksætterne kan få lov til at teste deres løsninger i virkelige omgivelser.

Startups spiller en afgørende rolle i forhold til at løse nutidens mobilitetsudfordringer på en hurtig, effektiv og bæredygtig måde. Programmet accelererer udviklingen af ​​disse friske ideer og kobler startups med byer, virksomheder, potentielle kunder og investorer. Johannes Kirschner Business Creation Manager EIT Urban Mobility

Hvordan kan man gøre godstransport i byer mere bæredygtig? Og hvordan sikrer man et rent bymiljø i forbindelse med affaldshåndtering i storbyer? Dette er nogle af de emner, som startups skal forsøge at løse i et nyt accelerationsprogram under EIT Urban Mobility, et initiativ fra European Institute of Innovation and Technology, som er en del af EU. Syv partnere på tværs af Europa er gået sammen om at søsætte et program, der skal hjælpe iværksættere, der arbejder på at gøre bylogistik mere bæredygtig. Blandt andre danske Futurebox i DTU Science Park.

Skal skabe sundere, sikrere og renere miljø i storbyer
I programmet får iværksætterne hen over seks måneder hjælp til hurtigere at udvikle deres produkter og teste dem i virkelige omgivelser i storbyer i Europa. Programmet skulle også meget gerne sende iværksætterne på markedet med deres produkter og sparke gang i deres salg. Kravet for deltagelse er, at iværksætterne arbejder med innovative løsninger til at gøre bylogistik mere bæredygtig. Det kunne fx være elektriske køretøjer til transport, autonome systemer, robotter, droner eller software til optimering af bæredygtig transport.

Rejsen mod bæredygtig bylogistik i storbyer er mere end nogensinde før en af ​​de vigtigste udfordringer i forhold til at skabe bedre leveforhold i byerne for os alle. Med lanceringen af ​​programmet ønsker vi at identificere og støtte nye ideer med henblik på at forbedre logistikken og skabe sundere, sikrere miljøer ved at reducere CO2-emission, luft- og støjforurening samt øge sikkerheden i vores byer”, siger Johannes Kirschner, der er Business Creation Manager i EIT Urban Mobility, som støtter programmet.

Test af bæredygtige løsninger i ”ægte” storbyer
Et særpræg ved Sustainable City Logistic acceleratoren er, at de udvalgte startups kommer til at få lov til at teste deres løsninger i ’living labs’ i udvalgte storbyer. På den måde kommer iværksætterne til at få omgående feedback på funktionalitet og brugbarhed under virkelige omstændigheder.

De syv startup-acceleratorer og universiteter, som kommer til at drive programmet, har baser i Tyskland, Danmark, Italien, Israel og Tyrkiet og er alle specialiseret i at hjælpe startups ud over rampen med deres innovative løsninger.

Sustainable City Logistics Acceleratoren understøtter startups i tidlige stadier til at validere og skalere deres løsninger inden for Europa. Udvalgte teams modtager skræddersyet coaching og mentoring af eksperter og eksklusiv adgang til EIT Urban Mobility-økosystemet og dets investeringsinitiativer. Partnerskab med nogle af Europas førende acceleratorer og inkubatorer såsom UnternehmerTUM, Futurebox, PoliHub, Technion Drive og mange flere giver os mulighed for at tilbyde højeste standarder, samtidig med at vi tilføjer et europæisk perspektiv på et meget tidligt stadie,” siger Johannes Kirschner.

Og ambitionerne er høje for de 11 startups, der kommer til at komme igennem nåleøjet og blive optaget i programmet:

Startups spiller en afgørende rolle i forhold til at løse nutidens mobilitetsudfordringer på en hurtig, effektiv og bæredygtig måde. Programmet accelererer udviklingen af ​​disse friske ideer og kobler startups med byer, virksomheder, potentielle kunder og investorer. Vi forventer at se nogle af Europas mest lovende og disruptive startups, der baner vejen mod bæredygtig logistik i vores byer,” slutter Johannes Kirschner.

De syv partnere
Partnerne i Sustainable City Logistics Acceleratoren er fire partnere fra den internationale alliance, DeepTech Alliance: UnternehmerTUM (München), Futurebox (København), PoliHub (Milano), Technion DRIVE (Haifa) sammen med ISBAK (Istanbul), TUM (München) and AZO (Gilching).

Om Futurebox
Futurebox er den førende danske inkubator og accelerator inden for deep tech og hardware. Futurebox huser over 40 deep tech og hardware startups og er en del af DTU Science Park. I Futurebox får startups adgang til mentorer, forretningsudviklere, tekniske rådgivere, investorer og accelerationsprogrammer samt fundraising og DTU. Alt sammen for at stimulere deres chancer for overlevelse, udvikling og vækst.

Om EIT Urban Mobility
EIT Urban Mobility, et initiativ fra European Institute of Innovation and Technology (EIT), et organ i Den Europæiske Union, har til formål at fremskynde løsninger og overgangen til et brugercentreret, integreret og virkelig multimodalt transportsystem. Som det førende europæiske innovationsfællesskab for bymobilitet arbejder EIT Urban Mobility på at undgå fragmentering ved at lette samarbejdet mellem byer, industri, akademi, forskning og innovation for at løse byernes mest presserende mobilitetsudfordringer. Ved at bruge byer som levende laboratorier vil industri-, forsknings- og universitetspartnere kunne demonstrere, hvordan nye teknologier kan arbejde for at løse reelle problemer i rigtige byer ved at transportere mennesker, varer og affald på smartere måder. For mere information, se www.eiturbanmobility.eu.

Ansøgningsfristen til programmet er 1. maj 2022. Læs mere om programmet her.