17 januar 2017
Artikel

Medicovirksomheder i Danish Tech Challenge gør livet nemmere for sygehusene

Sygehuspersonalet drøner rundt i et velfærdskapløb om patienternes ve og vel. Innovation og nye idéer kan måske lette personalets arbejde, og gode løsninger finder man hos medicovirksomhederne i Danish Tech Challenge, der har mærket stor fremgang via programmet.

Forsøg med telemedicin viser, at kommunikationen ofte kikser. Det har MedHub en løsning på. Frode Lundsten Lightstone Investments

En ny type gips og et ur der kan opsamle og levere information. To idéer der kan gøre livet nemmere for sygehuspersonalet, der hele tiden skal løbe hurtigere og hurtigere. Bag idéerne står virksomhederne Straxfix Technology og MedHub IVS, der er deltagere i Industriens Fond og Scion DTU Danish Tech Challenge 2016, som torsdag i sidste uge sluttede med et awardshow.

“Begge projekter har mødt stor interesse fra sygehusvæsenet i Danmark. Årsagen til det er kombinationen af, at der brug for nye løsninger i et presset sygehusvæsen, og at personalet består af en generation af unge, der er vant til nye teknologier,” siger direktør i både Straxfix Technology og MedHub IVS, Frode Lundsten, der kommer fra Lightstone Investments.

Stærk kommunikation og ny bandage

Straxfix Technology har udviklet en form for gips-bandage, som giver sygehuspersonalet mulighed for at lægge bandagen i deres eget tempo. Det giver andre muligheder for personalet modsat de nuværende løsninger, hvor lægen eksempelvis enten skal skynde sig, fordi bandagen stivner efter 90 sekunder, eller hvor patienten skal være umådelig rolig og tålmodig, fordi bandagen først hærder efter 20 minutter.

“Med Straxfixs løsning kan personalet arbejde roligt og selv bestemme, hvornår bandagen er klar til at hærde, hvilket i øvrigt kun tager 30 sekunder. Produktet er særligt godt til børn og ældre personer, der har svært ved at holde sig stille,” siger Frode Lundsten.

Straxfixs prototype er allerede blevet afprøvet på Aarhus Universitetshospital med succes, og de går på det danske marked i år. Det samme forventer MedHub IVS at gøre. MedHub har udviklet en teknologi, der kan opsamle og videresende data om patienter via en eller flere sensorer sat på patienten.

“Forsøg med telemedicin viser, at kommunikationen ofte kikser. Det har MedHub en løsning på. Hvis en patient eksempelvis har hjerteproblemer, så sætter lægen nogle sensorer på vedkommende, der derefter ofte er bundet til en hospitalsseng. Men ikke med MedHubs løsning. Kommunikationen i løsningen er så stærk, at den kan sende data til lægerne, selv hvis de tager hjem fra hospitalet,” siger Frode Lundsten.

Han forklarer, at MedHubs løsning dermed giver ikke bare patienterne en bedre frihed – teknologien sikrer også, at lægerne har en langt bedre garanti for, at de får alt den information om patienten, der er behov for.

Et kvantespring med Danish Tech Challenge

Frode Lundsten kommer fra Lightstone Investments, der er specialiseret i at hjælpe startupvirksomheder. Alligevel har Straxfix og MedHub fået rigtig meget ud af at deltage i Danish Tech Challenge, mener Frode Lundsten:

“Det har for det første været inspirerende at være på Scion DTU med adgang til alt den viden, som DTU har. Dernæst har det været godt at være med i Danish Tech Challenge, hvor man meget systematisk uge for uge i fire intense måneder kommer igennem vigtige emner. Danish Tech Challenge har betydet, at vi har gjort et kvantespring som team,” siger Frode Lundsten.

Som deltager i Danish Tech Challenge har de to virksomheder blandt andet været i USA med Scion DTU. Her har de talt med de amerikanske myndigheder og ved nu, hvordan de skal gå på det amerikanske marked. Og at Danish Tech Challenge består af 20 meget forskellige hardware virksomheder, lige fra smart light til fibernet, har kun været givende.

“Hvis man ser igennem, hvad virksomhederne hedder og hvilke brancher, de er inden for, så har vi samme udfordringer. Som startupvirksomhed handler det for alle om, hvordan du sætter teamet sammen, finder kunderne og udvikler din teknologi,” siger Frode Lundsten.

Læs mere om Danish Tech Challenge på danishtechchallenge.dk