14 december 2017
Artikel

Nyt innovationshub sætter strøm til fremtidens bæredygtige byudvikling

EnergyHub slog tirsdag dørene op for deres nye innovationsmiljø i Københavns Nordhavn. Det nye initiativ skal være med til at manifestere Danmarks position som frontløber inden for energiteknologi. Lokale synergieffekter og et amerikansk inspireret mentorprogram skal sammen med 12 af landets førende aktører indenfor bæredygtig byudvikling accelerere den indsats.

Der er virkelig potentielle synergieffekter imellem den udvikling og det arbejde de virksomheder, som kommer til at bo i EnergyHub fokuserer på. Steen Donner CEO Scion DTU

I det 19. århundrede blev den nybyggede Nordhavn erklæret frihavn, så København kunne forblive den foretrukne transithavn i Østersøhandlen. I de senere år er frihavnsfornemmelse blevet vekslet til friværdi i takt med, at industrihavnen er blevet til beboelseskvarter.

Men Nordhavns funktion, som fanebærer for Danmark, er uændret.

Tirsdag blev en ny innovationshub, EnergyHub, indviet for at styrke Danmarks position og innovation inden for grøn og bæredygtig byudvikling. Bag kontorfællesskabet står partnerskabet EnergyLab Nordhavn, Urban Help og Scion DTU.

EnergyHub får lokalmiljø med synergi

Der bliver plads til mindst 30 startups og virksomheder i det 1.200 m2 store kontorlandskab. De kan fremover benytte sig af den rivende udvikling, Nordhavn befinder sig i netop nu. Det mener Steen Donner, der er administrerende direktør i Scion DTU.

“Danmark har traditionelt set store styrker inden for vand og vind, energioptimering og bæredygtig byudvikling, som handler om at fremme cykelkultur og om at gøre byerne grønne. Det er et koncept som By og Havn og Kommunen har benyttet i udviklingen af Nordhavn. Der er virkelig potentielle synergieffekter imellem den udvikling og det arbejde de virksomheder, som kommer til at bo i EnergyHub fokuserer på,” siger Steen Donner.

Mentorforløb fra MIT

Scion DTU kommer til at bistå med den daglige drift af EnergyHub. De skal skabe kontakt til forskere og give beboerne i EnergyHub adgang til deres mentorordning.

“Vi har et mentorkorps på 80 mennesker med en bred vifte af baggrunde. Vores mentorordning er struktureret efter MIT-modellen, Massachusetts Institute of Technology, som vi har købt rettighederne til at modellere efter,” siger Steen Donner.

MIT har kørt og udviklet deres mentorordning i mere end 20 år. Scion DTU har allerede haft succes med modellen.

“Vi har haft stor succes med mentorordningen allerede. Hver enkelt virksomhed får tre til fire mentorer tilknyttet, og så følger vi en fast struktur, hvor vi løbende udskifter mentorerne alt efter, hvilken fase den pågældende virksomhed befinder sig i. Derudover er den nye hub etableret i samarbejde med en række større virksomheder som for eksempel ABB, HOFOR og Radius, der har viden og kapacitet til også at hjælpe de mindre virksomheder,” siger Steen Donner.

Artiklen er oprindeligt udgivet på TechSavvy – du kan læse artiklen på TechSavvys hjemmeside her.