17 januar 2018
Artikel

Vinderen af Danish Tech Challenge 2017 skal øge brandsikkerheden ombord på containerskibe

H.K.H. Kronprins Frederik overrakte Industriens Fonds Iværksætterpris til Rosenby Engineering som vinder af konkurrencen Danish Tech Challenge. Rosenby Engineering har opfundet en automatisk vanddreven boremaskine, som på en effektiv måde kan slukke brande i shippingcontainere verden over.

Seks højteknologiske virksomheder deltog som finalister, da Danish Tech Challenge den 17. januar 2018 kårede vinderen af Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kr. til det årlige awardshow i København.

Brande i containere på skibe er svære at bekæmpe, hvilket betyder, at en brand i en container kan have enorme konsekvenser. Det laver Rosenby Engineering nu om på. Virksomheden har udviklet en ’HydroPen’, som er designet til hurtigt at sætte på en brændende container. Den borer automatisk hul og kan slukke branden direkte uden menneskelig indblanding.

”Vi er super glade og havde slet ikke regnet med, at vores forholdsvis simple produkt kunne konkurrere med de andre meget avancerede produkter i Danish Tech Challenge. Det har været en fantastisk oplevelse, og vi er taknemmelige over, at vi fik muligheden for at bevæge os fra værkstedet på Læsø og ind i dette forløb. Vi er blevet udfordret og har fået en masse konstruktive ’tæsk’, som har gjort, at vi har kunnet udvikle vores virksomhed”, siger Jesper Rosenfeldt Hansen, CEO i Rosenby Engineering.

Baner vejen for fremtidens industri

Awardshowet den 17. januar var afslutningen på fjerde runde af Danish Tech Challenge – et højintensivt vækstforløb for nogle af landets dygtigste hardwareiværksættere. Vejen fra produkt til marked kan være lang, og derfor er indsatsen for at få accelereret de lovende hardware startups afgørende. Danish Tech Challenge hjælper hardwareiværksættere, der skaber nye innovative og fysiske produkter, i udviklingen fra iværksætter til levedygtige vækstvirksomheder. Vækstvirksomheder, der skal udvikle fremtidens industri og skabe nye arbejdspladser i Danmark.

”Danmark har brug for, at der etableres nye innovative virksomheder. Gennem Danish Tech Challenge har vi skabt et sparrings- og netværksprogram samt fysiske testfaciliteter, så deltagervirksomhederne, der alle har et fysisk produkt, kan accelerere deres virksomhed. Vi kan se, at aktiviteterne skaber værdi og har derfor også bevilget mere end 10 mio. kroner til, at flere nye virksomheder i de kommende tre år kan få lignende muligheder”, siger Sten Scheibye, der er bestyrelsesformand i Industriens Fond.

Shippingkunder er allerede klar til Rosenby Engineering

I løbet af de sidste fire måneder har et intenst udskillelsesforløb fundet sted bag kulisserne i forskerparken Scion DTU, hvor deltagerne flytter ind, når de bliver optaget i Danish Tech Challenge. 60 virksomheder ansøgte om deltagelse, hvoraf de 20 mest lovende virksomheder blev udvalgt. Hver uge er virksomhederne blevet bedømt på forskellige parametre, og langsomt blev feltet af virksomheder indsnævret til bare én vinder, som dette år er virksomheden Rosenby Engineering. Juryen begrunder valget således:

”Rosenby Engineering løser et vigtigt problem på en simpel måde. De har udviklet et produkt som er ren mekanik, og som tager udgangspunkt i et reelt problem på skibe. Deres produkt er både robust og gennemtestet. Det har også haft betydning for vores valg, at virksomheden er markedsdrevet, samtidig med at de har været gode at coache, har lyttet og udviklet sig imponerende i løbet af programmet. Vi ser klart, at Rosenby Engineering har lovende fremtidsudsigter”.

OM DANISH TECH CHALLENGE

Hvert år udvælger Danish Tech Challenge 20 virksomheder, der bliver en del af det højintensive accelerationsprogram, som gennemføres i et samarbejde mellem Industriens Fond og Scion DTU. Deltagerne kæmper om hovedpræmien – Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kr.

I programmet får deltagerne adgang til en bred vifte af mentorer og investorer, masser af sparring, adgang til prototypeværksteder og kontorfaciliteter i Scion DTU.

Danish Tech Challenge løb af stablen første gang i 2014. Forløbene foregår hvert år fra august til december. Danish Tech Challenge har netop modtaget tilsagn fra Industriens Fond om, at projektet kan forsætte i yderligere tre år. Fonden har afsat 10,5 mio. kr. til formålet.

Tidligere års vindere:

2016: Bifrost Communications

2015: MedTrace

2014: Nordic Power Converters

Se mere på danishtechchallenge.dk

Ansøg inden 4. marts

Gå fra startup til scale-up på 20 måneder

Vækstprogram startups