05 december 2018
Artikel

Antistoffer kan helbrede sjældne kræftsygdomme hos børn

Helbredelsen af en kræftsyg datter blev startskuddet til virksomheden Y-mAbs, der er en del af DTU Science Park. Y-mAbs laver antistoffer til behandling af sjældne børne-kræftsygdomme og forventer at komme på markedet med de første produkter i 2020.

Vi forventer, at de kommer på det amerikanske marked i 2020 og i Europa i 2020-21. Så vi har meget travlt i øjeblikket. Claus Møller Adm. direktør Y-mAbs

Y-mAbs laver i dag to slags antistoffer til kræftformer, der kun rammer børn. Antistofferne øger børnenes chance for at blive helbredt for kræftsygdomme, der ellers medfører en lille eller ingen chance for overlevelse.

Administerende direktør i Y-mAbs, Claus Møller, har beskæftiget sig med antistoffer, siden han var lægestuderende. Han har blandet andet en fortid som medstifter af Genmab og siden stifter af og direktør i Azanta. Her stødte han på Thomas Gad – den senere stifter af Y-mAbs:

“Thomas’ ene datter var blevet ramt af den kræftsygdom, som hedder neuroblastom. Det var lykkedes ham at få hende til Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, hvor de behandlede hende og helbredte hendes sygdom med et antistof mod et protein, der hedder GD2,” fortæller Claus Møller.

Hospitalet var det eneste sted i verden, hvor man udførte behandlingen.

Antistoffer fjerner de kræftceller, standardbehandlingen ikke fanger

Et par år efter får datteren en såkaldt relaps i hjernen, som normalt betyder, at de børn, der bliver ramt, dør inden for fem år.

“Det var jo klart, at det skabte noget desperation i familien. Heldigvis havde Memorial Sloan Kettering udviklet et andet antistof til behandling af børn, der fik de her tumorer i hjernen. Og det blev Daniella behandlet med som den syttende patient i verden, og hun blev helbredt,” siger Claus Møller.

Med denne behandling er der 50% procent chance for overlevelse.

“Det gode ved antistoffer er, at de er nogle rigtig fine mikroværktøjer, der kan gå ind og fjerne kræftceller, som du ikke kan se på et røntgen- eller scanningsbillede, og som er uden for strålingsfeltet eller utilgængeligt under kemoterapien,” siger Claus Møller.

Kan behandle 3000 børn om året i USA og Europa

Daniellas helbredelse blev startskuddet for Y-mAbs, der overtog de to antistoffer fra Memorial Sloan Kettering Cancer Center, så produktionen kan opskaleres og udbredes til andre hospitaler i USA og senere Europa og resten af verden.

“I august 2015 får vi skrevet licensaftalen under, og så gik vi i gang. Vi forventer, at de kommer på det amerikanske marked i 2020 og i Europa i 2020-21. Så vi har meget travlt i øjeblikket,” siger Claus Møller.

Det er sammenlagt 2-3000 børn i USA og Europa, der kan behandles med de to antistoffer.

“Så det er ret sjældne sygdomme, og det er måske også derfor, at de store farmaselskaber ikke har været interesseret i disse produkter fra Memorial Sloan Kettering,” siger Claus Møller.

Men højtspecialiserede behandlinger som denne er dyre.

“Så hvis vi ender med at behandle 3000 patienter med de to stoffer, ville der muligvis være et marked på mere end 600 mio. dollars,” siger han.

Vil tiltrække nye medarbejdere i Danmark

Selvom Y-mAbs har hovedkontor i New York, hvor de arbejder tæt sammen med Memorial Sloan Kettering Cancer Center, sidder to-tredjedele af selskabets nu 32 medarbejdere i DTU Science Park i Hørsholm. Her flyttede de ud for et halvt års tid siden.

“Jeg er kommet her i mange år og kender flere af virksomhederne. Der er grønt og enormt hyggeligt med de mange træer rundt omkring. Og med gode parkeringsmuligheder behøver vores højtspecialiserede medarbejdere ikke bruge timer på at finde en parkeringsplads.”

Det er også i Danmark, at Y-mAbs forventer at tiltrække ny arbejdskraft de kommende år.