Glycom som er stiftet af en række kemikere fra bl.a. DTU, har som de første i verden lykkes med at producere humane mælkeoligosaccharider, HMO’er.
HMO’er findes naturligt i modermælken og er små fibre som har en række positive effekter på både immunforsvaret, men også tarmfloraen.
Glycom med sine få 150 medarbejdere, har efter sit gennembrud i 2018, hvor de tidoblede deres omsætning til næsten 400 mio. kr. og hvor driftsresultatet blev vendt fra minus til et stort overskud på 135 mio. kr. været et eftertragtet selskab. Ifølge kilder med indblik i købsprocessen, så var både Chr. Hansen, kapitalfonden Nordic Capital samt kemivirksomheden BASF med i slutspillet om virksomheden.
Det hollandske selskab DSM gik dog med sejren og skal nu købe Glycom for 765 mio. euro svarende til 5,7 mia. kr. hvilket svarer til 20,6 gange Glycoms ebitda i 2019. Den meget høje pris skyldes flere selskabers interesse i Glycom, og især virksomheder med høje vækstrater og en lønsomhed som få andre selskaber kan prale af.
Glycoms administrerende direktør er tilfreds
Glycoms administrerende direktør Odd Hansen, virker tilfreds med salget og siger således
”Vi er spændte på at blive en del af DSM. Det gør os ikke alene i stand til at accelerere væksten hos Glycom ved at tilføre vores HMO-produkter til DSM´s brede kundebase og integrere det i selskabets fulde løsningstilbud til kunder inden for ernæring til spædbørn, det giver os også gearing sammen med DSM´s stærke forsknings- og udviklingsplatform og kliniske kompetencer til at støtte udviklingen af Glycoms næste generation af HMO´s.”
samtidig siger Co-CEOs hos DSM Geraldine Matchett og Dimitri de Vreeze i en meddelelse ”vores selskaber passer rigtig godt sammen.”
Handlen ventes at falde på plads i andet kvartal.