Efter måneder med intens konkurrence, 1:1-sparring med eksperter og en række afgørende milepæle er feltet nu snævret ind til seks finalister i DTU Science Parks hardware accelerator Danish Tech Challenge. De er nu kun ét skridt fra at vinde Jyske Banks Startup Award og en præmiesum på 500.000 kr. Programmet er støttet af Jyske Bank.
De seks finalist-virksomheder udvikler en bred vifte af hardware-løsninger, der effektiviserer og revolutionerer komplekse processer, løser globale udfordringer og skaber øget værdi på tværs af en række sektorer. “Årets finalister er nogle meget ambitiøse og teknologisk avancerede startups,” siger Mads Rømer Svendsen, Senior Program Manager for Danish Tech Challenge.
De arbejder på alt fra produktion af biobrændstof, udvikling af autonome robotter til ukrudtsbekæmpelse og monitorering biodiversitets, og tidlig diagnosticering af kræft.
Mads Rømer Svendsen
Senior Program Manager, DTU Science Park
Fra 15 til seks – og snart en vinder
Konkurrencen startede med 15 startups, som blev skåret ned til 11, og nu står kun de seks stærkeste tilbage. I april vil én af dem blive kåret som vinder ved det storslåede awardshow, hvor alle deltagere bliver fejret og vinderen får overrakt 500.000 kr. Det er 11. år i træk Danish Tech Challenge løber af stablen.
I år har teamudvikling været en afgørende faktor for gruppen af startups. “I Danish Tech Challenge bliver virksomhederne udfordret, og flere har undervejs måttet sande at enten udskiftning af eller tilføjelser til founder teamet har været nødvendigt,” fortæller Mads Rømer Svendsen. “At sammensætte det rigtige team er essentielt for en virksomheds fremdrift og eksekveringsevne, og årets deltagere har gjort imponerende fremskridt i at styrke deres organisationer.”
Organisation og team er blot én af de ti discipliner, virksomhederne skal mestre for at nå finalen. De øvrige discipliner omfatter:
- Jura og regnskab
- IP-rettigheder
- Ejerskab og finansiering
- Produktudvikling
- Salg
- Forretningsmodel
- Supply chain
- Bæredygtighed
- Product-market fit
Finalisterne spænder vidt, men de har én ting til fælles: De arbejder alle på banebrydende teknologi og har sammensat de nødvendige kompetencer i deres team, så de kan, der kan gøre en reel forskel.
Mød finalisterne
Efter utallige 1:1 møder med eksperter er de seks finalister nu fundet. De virksomheder, der skal kæmpe om sejren, er:
- Anemo Robotics
- Care-DNA
- O-Robotics
- Sensemakers
- SPKTRA
- Tergy Sagava
Anemo Robotics
Anemo Robotics har udviklet et undervandskamera til at overvåge marine biodiversitetbaseret på avanceret AI-teknologi. Deres systemer leverer højopløselige data, som automatisk monitorerer og evaluerer påvirkningen af offshore-strukturer på marine økosystemer, såsom en havvindemøllepark. Med præcise og overskuelige indsigter hjælper Anemo Robotics beslutningstagere med at rapportere på deres biodiversitetsmål og overholde regulatoriske krav.
CARE-DNA
CARE-DNA revolutionerer diagnostikken af kræft i bugspytkirtlen med en screeningstest baseret på cirkulært DNA – en nyligt opdaget biomarkør. Teknologien muliggør tidlig opdagelse med høj følsomhed, så patienter tidligere kan behandles og dødeligheden kan reduceres betragteligt. . Metoden har desuden potentiale til at screene for andre kræftformer med høj dødelighed, såsom lunge-, lever- og blærekræft.
O-Robotics
O-Robotics har udviklet en autonom robot til vedligeholdelse af flisebelagte og brolagte områder. Robottens avancerede teknologi fjerner ukrudt, affald og andet snavs, samtidig med at den reducerer vedligeholdelsesomkostningerne med op til 65%. Robotten opererer 24/7, hvilket forbedrer sikkerheden og minimerer driftsforstyrrelser.
Sensemakers
Sensemakers laver en omkostningseffektiv og miljøvenlig autonom dronebåd til den maritime industri. Deres SenseBOAT fungerer som en fleksibel “sensor-taxi-platform,” der muliggør realtidsindsamling af miljødata på havet, hvilket forbedrer beslutningsgrundlaget forbæredygtig forvaltning af havmiljøet.
SPKTRA
SPKTRA udvikler avancerede hyperspektrale visionssystemer, der kombinerer software og specialiserede kameraer til produktionslinjer. Teknologien kan blandt andet identificere produktfejl og differentiere materialer i sorteringsprocesser, hvilket optimerer kvalitetssikring og ressourcehåndtering på produktionslinjer på tværs af industrier, samt ved f.eks. sortering af affald.
Tergy Sagava
Tergy Sagava producerer biobrændstof til den maritime industri gennem en kulstofnegativ proces, baseret på biologisk affald. Ud over brændstof skaber processen biokul, der bruges til jordforbedring i landbruget, samt en hydrogenrig syntetisk gas. Tergy Sagavas fleksible løsning muliggør dekarbonisering af en udledningstung sektor og kan benyttes uden opgradering af eksisterende skibsmotorer og ved brug af allerede etableret infrastruktur.
Hvem løber med sejren?
Danish Tech Challenge 2024 kulminerer den 8. april, hvor finalisterne skal pitche deres løsninger til et storslået awardshow. Vinderen får ikke kun 500.000 kr. Og Jyske Banks Startup Award, men også en stærk platform til at skalere sin forretning og tiltrække nye investorer.
Kom med, når vi finder årets vinder!
🔹 Ønsker du at dække finalen, få interviews med finalisterne eller lære mere om konkurrencen? Kontakt Head of Marketing and Communications i DTU Science Park, Louise Kammacher, på [email protected].