20 juni 2017
Artikel

Ekspert: “Hvis visionen mangler, kan virksomheden ende i ruiner”

En virksomhed uden vision mangler en ledestjerne, og det kan nemt få den til at gå til grunde. Det siger Mads Winblad, der er mentor i forskerparken Scion DTU og rådgiver unge virksomheder om netop vigtigheden af at have en vision.

Visionen er en drøm og en ledestjerne; for dig som menneske, men det skal også smitte af i din virksomhed. Mads Winblad Mentor i Scion DTU

Som startup skal man sikre sig, at ens idé er god og patenteret. Forretningsmodellen skal sidde i skabet. Produktionen skal køre, kunderne skal underskrive aftaler – og så videre. Men for at vide hvordan alle de ting skal gøres, skal man have en vision. Det er Mads Winblads pointe til alle de unge folk fra startup-miljøet i forskerparken Scion DTU. Her er han mentor og råder derfor ofte unge iværksættere til ikke at tage for let på at finde en vision – også selvom det kan lyde lidt fluffy.

“Visionen er en drøm og en ledestjerne; for dig som menneske, men det skal også smitte af i din virksomhed.”

Ifølge ham kan man bruge visionen som et værktøj i det daglige, hver eneste gang der kommer en ny mulighed.

“Så kan du holde din vision op mod det, du står overfor. Er firmaet, der vil samarbejde, kendt for at bruge børnearbejde og kemikalier? Hvis ikke det passer med din vision for firmaet, så er dén jo afgjort. Det samme kan du gøre med nye ansatte,” siger han.

“Hvad er drømmen for dit liv – og virksomheden?”

I virkeligheden behøver det ikke være så bøvlet eller uhåndgribeligt at finde sin vision. Man skal bare bruge tid på det og tage det alvorligt, siger Mads Winblad. Når et ungt firma skal have råd i Scion DTU siger han altid det samme til dem:

“Der er to ting, der vigtige for, hvad unge iværksættere skal gøre her i livet; nemlig skitsere en vision for dem sig selv og deres eget liv. Det har jeg selv gjort. Jeg ville gerne være leder, have en familie og være økonomisk uafhængig, så jeg kunne arbejde med det, som jeg synes, er sjovt. Det var visionen,” siger han.

Man skal ikke have samme vision

Når man har fundet ud af sin egen vision for firmaet og fremtiden, skal man sammenligne noter i virksomheden, forklarer Mads Winblad.

“Så opdager man hurtigt hvilke sammenfald eller konflikter, der er i ens visioner. Man skal lave en samlet vision for virksomheden, som alle kan leve med.”

Mads Winblad fortæller, at han kender et startup, der ikke fik gjort den øvelse. En af dem dukkede op og sagde, at konen skulle føde, og at han hellere ville være familiefar og flytte på landet.

“Den anden stod måbende tilbage. Min pointe er ikke, at man skal have den samme vision for virksomheden, men man skal vide, hvor man står. Så kan man jo eksempelvis vide, om den ene skal købes ud af virksomheden på et tidspunkt.”

Visionen skal være målbar

Mads Winblad har selv arbejdet i Nokia i 20 år. Dér havde man arbejdet strategisk med at finde en vision for virksomheden: “Connecting People”. Hver eneste gang, man skulle i gang med noget nyt, holdt man det op mod sloganet og visionen. Hjælper det her os med at connecte folk?

“En vision skal være konkret, udfordrende og målbar. Du kan ikke bare sige, at du vil være den bedste; fint nok, så er du den bedste. Men hvordan måler du det?”

Han fortæller, at man i Nokia eksempelvis ville være den første med kameratelefonen. Det understøttede både visionen, og det var en stor udfordring.

Driv en lille virksomhed som en stor

Selve visionen skal kunne skrives på tre-fem linjer. Den skal ikke indeholde alt for mange luftige ord og begreber som “de mest innovative” , “de bedste” og lignende, for den slags er svære at måle.

Når visionen er på plads, skal den helst hænges op et sted, hvor man ofte ser den. Man skal også huske at snakke om den og af og til holde møder, hvor man diskuterer, om den stadig holder. Ellers skal den revurderes.

“Mange små virksomheder synes, det lyder meget bøvlet og bureaukratisk, men det behøver det ikke være. Jeg er stor fortaler for, at man skal drive en lille virksomhed, som man ville drive en stor. De store bruger de store oceaner af tid på at lave en vision, fordi det er så vigtigt,” siger han og tilføjer:

“Desværre ser jeg ofte mange ingeniører, der ikke er så forretningsorienterede, som ikke får det her gjort. De vil hellere sidde at lodde bagved, men en manglende – eller ukonkret vision – kan ødelægge virksomheder meget hurtigt.”