Virksomheden Bifrost Communications fik som vinder af den tredje udgave af hardware-konkurrencen Danish Tech Challenge overrakt Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kroner af H.K.H. Kronprins Frederik ved et prisoverrækkelsesarrangement i København.
Bifrost Communications har opfundet en såkaldt transceiver, der giver mulighed for en væsentlig forbedring af eksisterende internetinfrastruktur. Med deres teknologi kan signalerne transmitteres fire gange længere, og otte gange flere brugere kan anvende den samme fiberforbindelse. Det giver en markant reduktion af både driftsomkostninger og strømforbrug i teleselskabernes datanet. Teknologien er baseret på flere års forskning på DTU, har globalt potentiale og er kompatibel med eksisterende teknologier.
”Vi er glade og stolte, og det har været et rigtigt godt forløb. Vi har fået fokuseret vores team og tvunget nogle nødvendige tiltag ind i virksomheden. Blandt andet har vi fået taget konkret kundekontakt og fået eksekveret på vores forretningsplan – og så har Danish Tech Challenge givet os adgang til et enormt netværk. Næste skridt bliver at rejse penge til fortsat udvikling og at få sat et produktudviklingsteam op og derefter påbegynde en egentlig produktion,” siger Jesper Bevensee Jensen, medstifter og CTO i Bifrost Communications.
Behov for flere vækstkometer
Danish Tech Challenge udspringer af en særlig temaindkaldelse om iværksættere, som Industriens Fond gennemførte i 2013. Målet var, at flere iværksættere skulle overleve de første svære leveår og udvikle sig til gode industrivirksomheder kendetegnet ved høj vækst, mere eksport og flere nye ansatte. Det formål gælder stadig.
”Det er krævende at starte en virksomhed. Men langt mere krævende at få skabt vedvarende vækst. Det kræver sult efter at sælge mere og begå sig på nye markeder. Dertil kommer, at man skal blive ved med at komme med nye produkter og løsninger. Med Danish Tech Challenge har Fonden skabt et forløb der kan bidrage til at deltagerne modnes i nogle forhåbentlig optimale omgivelser med adgang til den rette viden og nogle gode faciliteter der passer til en typisk teknologitung industriiværksætter. Og vores evalueringer peger da også på, at det går godt for de virksomheder, der har været med i Danish Tech Challenge – både når vi kigger på jobskabelse og økonomiske nøgletal,” siger Sten Scheibye, der er bestyrelsesformand for Industriens Fond.
Potentielt eksporteventyr
I alt 20 teknologi-iværksættere flyttede i august 2016 ind hos Scion DTU, hvor de frem til årsskiftet har været gennem Danish Tech Challenges vækstforløb. Her har de udviklet og forfinet produkter og forretningsplaner og talt med investorer og kunder for at trykprøve forskellige idéer. Vinderen af Industriens Fonds Iværksætterpris er blandt andet blevet valgt fordi virksomheden kan have et spændende eksporteventyr liggende i horisonten. Juryens begrundelse lyder således:
”Årets vinder i Danish Tech Challenge er en virksomhed, som scorer højt på alle DTC’s vurderings-parametre.”
Der er tale om en teknologi, som har globalt potentiale, og som i sin natur er velegnet til skalering og masseproduktion. Teknologien kan skabe meget stor værdi hos kunderne, og der har allerede været god interesse, selvom projektet stadig er i den tidlige fase. Der er tale om en banebrydende teknologi, som kan beskyttes og dermed give en stærk konkurrencefordel.
Projektet er drevet af en meget stærk gruppe af kompetente folk, og det er en væsentlig faktor i juryens bedømmelse, at der er tale om et team i international topklasse. Ombord i kerneteamet har de både meget stærke tekniske kompetencer, erfarne kommercielle kræfter og folk som tidligere har bygget succesfulde teknologivirksomheder.
Virksomheden bevæger sig ind i et marked, hvor der kan dukke nye konkurrenter op fra en uventet kant, og det er derfor altafgørende, at virksomheden holder både fokus og et højt tempo. Samlet set har virksomheden et klart og realistisk potentiale til inden for få år at blive en ægte dansk vækstvirksomhed.”
Disse ord og fremtidsudsigter falder i god jord hos Erhvervsminister Brian Mikkelsen, der også holdt et oplæg ved arrangementet. Det er nemlig den slags, Danmark har brug for.
”Vi er i gang med en massiv digital omstilling, der vil forandre vores samfund, og som giver os en masse muligheder for at blive rigere, gøre ting smartere og bedre både i erhvervslivet og samfundet generelt. For at lykkes med omstillingen, skal vi understøtte de virksomheder og iværksættere, som ser mulighederne og kan skabe væksten i vores samfund og det grundlag, vi skal leve af fremover,” siger Brian Mikkelsen.
Som vinder af Industriens Fonds Iværksætterpris er Bifrost Communications nu i selskab med MedTrace, der vandt sidste år, og Nordic Power Convertes, der vandt i 2015.
Om Danish Tech Challenge
Danish Tech Challenge kører hvert år og består af et fire måneders intenst program, sparring med rådgivere og mentorer, adgang til prototypeværksted, adgang til investorer og en hovedpræmie i form af Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kroner.
Danish Tech Challenge blev lanceret i 2014 som et udviklingsforløb målrettet tekniske iværksættere, der arbejder med at bringe nye, fysiske produkter til markedet. Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Industriens Fond og forskerparken Scion DTU.