Bred innovation – fra biodiversitet til sundhedsrobotter
For 11. år i træk byder DTU Science Park velkommen til nye, innovative hardware-virksomheder. De deltagende startups arbejder med en lang række spændende teknologier og løsninger. Blandt dem finder man undervandskameraer, der overvåger biodiversiteten i havene, robotter til transport af tomme hospitalssenge, AI-chips til at minimere bias samt bæredygtigt madindpakningsmateriale, der hverken består af plastik eller papir.
”Vi er altid ambitiøse på vegne af Danish Tech Challenge-deltagerne, og i år er ingen undtagelse,” fortæller Mads Rømer Svendsen, Program Manager i Danish Tech Challenge. ”Virksomhederne udvikler teknologier med potentiale til at tackle store globale udfordringer. Det er en rejse fyldt med hårdt arbejde og store øjeblikke, og vi er her for at støtte dem, uanset hvor de er i deres udvikling. Det bliver spændende at følge virksomheder, der blandt andet arbejder med CO2-neutral biobrændstof, reetablering og overvågning af biodiversitet samt løsninger til vores hårdt pressede sundhedsvæsen.”
Et unikt udviklingsforløb med støtte fra Jyske Bank
Dette års Danish Tech Challenge er med Jyske Bank som stolt sponsor, der bidrager til at løfte fremtidens danske teknologivirksomheder. I løbet af de kommende måneder vil de deltagende startups gennemgå et intensivt forløb, hvor alle aspekter af deres virksomhed vurderes og optimeres.
”Det er fantastisk spændende. En ny sæson af Danish Tech Challenge er netop startet, og i denne uge har vi budt 15 nye virksomheder velkommen her i DTU Science Park. Virksomheder, der arbejder med en bred palette af innovative produkter, hvoraf flere er baseret på forskning. Personligt glæder jeg mig meget til at følge deres rejse og se, hvordan de i samarbejde med vores eksperter udvikler deres virksomhed og tager de første skridt mod et stærkt product-market fit. Det er nemlig essentielt, at de bliver knivskarpe på deres værditilbud og målgrupper – en pointe, vi gentager løbende,” forklarer Mads Rømer Svendsen.
Klar til finalen i marts 2025
Danish Tech Challenge kræver dedikation og vilje. De 15 virksomheder skal igennem 10 discipliner, der alle er afgørende for fremtidig succes og danner et solidt fundament for vækst. Kun én startup vil dog kunne løfte trofæet og modtage hæderen som vinder af Danish Tech Challenge 2024. Vinderen kåres ved et stort awardshow i marts 2025 – en begivenhed, der uden tvivl vil markere en milepæl for både vinderen og de mange andre visionære virksomheder, der har taget afgørende skridt for at opnå deres mål.
Læs om de 15 teknologier her:
Anemo Robotics:
Anemo Robotics udvikler et innovativt undervandskamera, der kan evaluere og monitorere biodiversiteten i havene. De nuværende løsninger på markedet er ofte håndholdte og dyre, men Anemo Robotics tilbyder en todelt løsning, bestående af både hardware og software. Kameraet kan operere på op til 40 meters dybde i tre måneder uden behov for opladning. Deres AI-platform er i stand til at genkende forskellige arter og måle ændringer i biodiversiteten over tid.
B-test:
B-test har udviklet et kalibreringsværktøj til brug forud for jordprøvetagning i byggeindustrien. Ved jordprøvetagning i dag er kalibreringsprocessen ofte fejlbehæftet, hvilket resulterer i en ukorrekt analyse af jordbundsforholdene, som videre medfører forsinkelser af byggeriet. B-tests løsning sikrer, at værktøjet altid er kalibreret korrekt, hvilket giver præcis vurdering af jorden, og sikrer, at bygninger opføres på et solidt fundament.
Care-DNA:
Kræft i bugspytkirtlen er en yderst aggressiv og dødelige form for kræft. Efter mange års forskning har Care-DNA udviklet en avanceret screeningsproces, som med udgangspunkt i cirkulært DNA fra en blodprøve kan diagnosticere kræftformen langt tidligere end i dag. Dette gør det muligt at behandle meget tidligere og kraftigt nedsætte dødeligheden. Derudover kan teknologien benyttes til at vurdere effektiviteten af den givne behandling baseret på en biopsi fra kræftsvulsten.
Essential Robotics :
Essential Robotics har udviklet en autonom robot, der kan aflaste hospitalspersonale ved at transportere tomme hospitalssenge. Ved at automatisere sengetransport frigøres personalet til at fokusere på patientpleje, hvilket forbedrer arbejdsforholdene og optimerer den daglige drift på hospitalet.
eXistential AI:
eXistential AI udvikler en chip, der giver indsigt i mellemregningerne mellem input og output, når der benyttes en AI. Virksomhedens løsning er unik, da de er første til at udvikle denne teknologi på hardware-niveau, fremfor på software niveau. Teknologien muliggør brug af AI på mindre enheder, da chippen er yderst energieffektiv, så AI-algoritmen kan operere direkte på enheden frem for eksternt i skyen. Derudover øger det gennemsigtigheden, hvilket muliggør øget indsigt og forståelse af AI-processerne.
HyKin Energy:
Milliarder af mennesker har ikke adgang til rent vand, grøn energi og bæredygtig vanding. HyKin Energy har udviklet en mekanisk pumpe, der udnytter kinetisk energi fra naturlige vandstrømme til effektivt at levere rent vand, grøn energi og bæredygtig vanding. Deres innovative tilgang adresserer nogle af de mest presserende udfordringer i vores tid.
InnoTrach:
Epiduralprocedurer kan medføre betydelige komplikationer. InnoTrach har udviklet en løsning, der gør disse procedurer sikrere, simplere og hurtigere. Deres produkt forenkler placeringen af epiduralkateteret ved hjælp af både mekanisk og elektronisk feedback, hvilket resulterer i en mere effektiv og sikker procedure. Løsningen integreres problemfrit i eksisterende praksis, reducerer behovet for omfattende træning og tilbyder realtidsfeedback. Dette mindsker antallet af fejl og muliggør, at mindre erfarent sundhedspersonale nemt kan udføre proceduren.
Kaldi AI:
Kaldi AI har udviklet en løsning, der tilbyder objektiv kvalitetskontrol af forsyningskæden for bløde råvarer, såsom kaffebønner. Deres produkt kan vurdere kvaliteten af en stikprøve fra en sending af kaffebønner på blot 20 minutter. Ved hjælp af et avanceret kamera tager den et 360° billeder af hver bønne, hvorefter AI-teknologi klassificerer bønnen som enten god eller defekt. Denne tilgang sikrer en objektiv kvalitetssikring og øger effektiviteten i hele forsyningskæden.
Luftvejen:
Luftvejen har udviklet en ny type ladestationer til droner, der muliggør autonom opladning. Denne innovative ladestation gør det muligt for droner at flyve 24/7, da de automatisk oplader og overfører data, mens de lader. Dette muliggør at man f.eks. kan opsætte automatiske dronesystemer til overvågning af kritisk infrastruktur, grænseovergange m.m.
O-Robotics:
O-robotics har udviklet en robot, der kan vedligeholde flisebelagte og brolagte områder og håndtere ukrudt, alger, blade og affald. Denne autonome fejemaskine opererer om natten, hvilket øger sikkerheden og sparer op til 65 % af omkostningerne. Præcist som en robotplæneklipper eliminerer den behovet for manuel vedligeholdelse, hvilket gør, at den allerede er efterspurgt af forlystelsesparker, hotelkæder og andre institutioner med store udendørs flisebelagte områder.
Peak Emulsions :
Peak Emulsions har udviklet en løsning, der bevarer de naturlige ingredienser i emulsioner, hvor vand og olie blandes. Halvdelen af vores kost består af ultraforarbejdede fødevarer, og emulsionsprocessen i produktionen reducerer ofte mange af de naturligt forekomne næringsstoffer. Med Peak Emulsions’ innovative tilgang kan fødevareproducenter sikre et fødevareprodukt af højere kvalitet.
Sensemakers:
Sensemakers tilbyder omkostningseffektive og miljøvenlige metoder til maritim overvågning. Deres løsning, SenseBOAT, fungerer som en fleksibel “sensor-taxi” platform, der kan bære forskellige sensorer og levere realtidsdata til kontinuerlig ruteovervågning på vandet. Med et robust design i rustfrit stål er SenseBOAT både havdygtig og omkostningseffektiv. Den har automatisk opladning fra en egenudviklet ladestation og muligheden for dataoverførsel via LoRaWAN, mobil- og satellitnetværk.
Spktra:
SPKTRA udvikler et komplet visionssystem med software, der anvender et hyperspektralt kamera til at overvåge produktionslinjer, hvor den f.eks. kan bruges til at detektere fejl på produkter samt bestemme forskellige materialer på sorteringslinjer. Ved at analysere et farvespektrum fra 400-1000 nm og benytte AI forbedrer løsningen nøjagtigheden og effektiviteten i kvalitetskontrol på produktionslinjer. Deres løsning har eksempelvis været anvendt til at afgøre, hvilke brugte mursten der kan genanvendes.
Tergy Sagava :
Tergy Sagava udvikler en pyrolyseproces til produktion af et carbon-negativt biobrændstof til den marine sektor. Deres biobrændstof er kompatibelt med eksisterende motorer i den maritime industri uden behov for opgradering. I produktionen opfanges der 10 tons CO2-ækvivalent for hvert ton produceret biobrændstof, hvilket bidrager til en mere bæredygtig fremtid for maritim transport. Foruden biobrændsel producerer Tergy Sagava også bio-kul og syntetisk gas i produktionen.
Yngvik:
Yngvik har udviklet en ny type ikke-plastisk strækfilm og papirmasse til papir- og papproduktion, baseret udelukkende på affaldsstoffer fra fødevareproduktionen. Deres metode kombinerer mekaniske og biokemiske processer for at skabe en flydende fraktion til filmen samt en fibret fraktion, der er velegnet til emballager lavet af papir, pap eller pulpformede materialer, der ikke er baseret på træ.