01 oktober 2020
Artikel

Kommende DTU Science Park virksomhed satte turbo på golfsimulatoren under corona nedlukning i foråret

Selvom forventningerne for 2020 er sat ned på grund af coronakrisen, så oplevede TrackMan en høj vækst i salget under nedlukningen i foråret. De kommende indflyttere ser optimistisk på fremtiden, ligeledes ser de frem til at flytte ind på deres nye hovedkontor i DTU Science Park i første kvartal af 2022.

Der er mange ting, man kan melde sig til som virksomhed, som for eksempel Entrepeneur of the Year, men vi deltager aldrig i den slags, så vi blev positivt overraskede, da vi blev ringet op. Vi er superstolte og meget glade for prisen, som vi også har brugt internt til at motivere hinanden. Klaus Eldrup-Jørgensen. CEO Modtager af Nordsjællands Erhvervspris 2019 TrackMan

Innovation på golfbanen

TrackMan opstod blandt en gruppe venner, der var meget glade for at spille golf, og de stillede sig selv spørgsmålet. Hvordan kan teknologi gøre ens spil sjovere og mere effektivt?

Med afsæt i golfen blev TrackMan stiftet i 2003 af Klaus og Morten Eldrup-Jørgensen samt Fredrik Tuxen og Carsten Hallas. Virksomheden  leverer sportsradarer til blandt andet golf og baseball, og de har oplevet en vækstrejse, som få danske virksomheder kan følge med på. Det har udviklet sig til et højteknologisk, dansk eventyr, der allerede er i fuld gang med at erobre verden. Går man således tilbage til år 2015, arbejdede der 106 personer i TrackMan, omsætningen var på 210 mio. kr., og overskuddet før skat lå på 81 mio. Siden 2015 har virksomheden opnået en vækst på i snit 37% og beskæftiger i dag 370 ansatte og en omsætning på omkring 600 mio. kr. og med salg i over 60 lande verden over.

Det TrackMan laver, har ingen gjort før

Kernen i TrackMans teknologi er et radarsystem, der blandt andet kan måle hvordan et golfkøllehoved bevæger sig og hvordan køllehovedet er orienteret i det 1/2000 del af et sekund, hvor køllehovedet rammer bolden i et golfslag. Det kan ingen se med video eller med det blotte øje. Den viden kan bruges til at justere slagene – og den kan bruges ved tv-transmissioner, hvor den er med til at levere en masse af den statistik, man ser på skærmen.

Stifterne fik idéen til teknologien, da de tilbage i 2002 undrede sig over, at golf gennem et århundrede ikke havde forandret sig særlig meget på træningsbanen. Udøverne slog stadig spandevis af bolde og forsøgte at korrigere fejlene mere ud fra bløde fornemmelser end hårde fakta, selv om alle andre dele af spillet – boldene, udstyret og banerne – havde udviklet sig kraftigt i takt med tiden.

I første omgang bestod firmaet kun af en håndfuld medarbejdere, der forsøgte at skrue et produkt sammen i direktørens private garage og baghave og bl.a. blev aflønnet via tidligere indtægter fra Klaus Eldrup-Jørgensens job som topchef for biotekselskabet Nordic Biosciences samt direktør i Dako og Novo Nordisk. I dag bruges systemet både inden for golf og baseball – men man er på vej ind i amerikansk fodbold, og man arbejder på systemer til tennis, cricket og rugby. De data som TrackMans system frembringer, har aldrig været tilgængelige før og virksomheden er præget af høj innovation. Det produkt TrackMan markedsfører i dag, er meget anderledes end det oprindelige produkt: “Det vi laver, har ingen gjort før os. Vi siger sådan, at hvis det ikke er imod fysikkens love, så prøver vi det”, udtaler Klaus Eldrup-Jørgensen.

Vinder af Nordsjællands Erhvervspris 2019

Den høje vækst og successen i virksomheden er da også blevet bemærket og belønnet. Sidste år vandt TrackMan Nordsjællands Erhvervspris i et opløb blandt 20 nordsjællandske virksomheder. Prisen uddeles af Nordea, Erhvervscenter Sjælland Nord og Frederiksborg Amts Avis, og den gives til en virksomhed, der har forbedret beskæftigelsen, har gennemført en markant forretnings- eller markedsudvikling, har øget indtjeningen og lønsomheden – eller har bidraget væsentligt til nye erhvervsaktiviteter i lokalområdet. TrackMan fik overrakt en skulptur skabt af kunstneren Louise Lagoni, som netop er udformet som en golfbold.

– Der er mange ting, man kan melde sig til som virksomhed, som for eksempel Entrepeneur of the Year, men vi deltager aldrig i den slags, så vi blev positivt overraskede, da vi blev ringet op. Vi er superstolte og meget glade for prisen, som vi også har brugt internt til at motivere hinanden, udtaler direktør Klaus Eldrup-Jørgensen.

Oplevede et stort boom under corona nedlukning

TrackMan oplevede et stort salgs-boom under corona nedlukningen i foråret. Det var tydeligt at det ikke var sjovt for golfspillerne at sidde spærret inde i deres huse eller lejligheder på grund af corona-nedlukningen, når man hellere ville gå ude på golfbanen og slå til boldene, men mange golfspillere fandt alligevel en løsning i foråret, hvor en stor del af verden var lukket ned, nemlig golfsimulatoren fra virksomheden TrackMan. Salgstallene boomede i den periode, fortæller direktør Klaus Eldrup-Jørgensen.

– Der er mange, der har brugt vores indendørs golfsimulator, da coronaen rasede, og i det hele taget går det godt for golfsporten både i Danmark og i resten af verden. Det er nok fordi, folk har haft mere tid, og så går det også godt for os, siger han.

Vi skal videre…

TrackMan har opnået væksten i løbet af årene uden at få tilført fremmed kapital og de har aldrig betalt en annoncekrone. De har været så “heldige” at finde kunder, der var villige til at betale for produktet og dermed vækstede de virksomheden i takt med omsætningen. TrackMan har været særdeles gode til at få de professionelle golfspillere ind og fik Tiger Woods som kunde så tidligt som i 2006 og markedsføring af virksomheden har primært bestået i  artikler med verdens bedste golfspillere, der har anvendt systemet.

Gennem årene er der mange, der har ytret ønske om at købe den danske succes-virksomhed, men den er ikke til salg. Faktisk har TrackMan planer om at udvide og flytte op i forskerparken DTU Science Park i Hørsholm. Her vil virksomheden bygge et 12.000 m2 nyt og CO2-neutralt domicil, der blandt andet skal rumme en stor testhal. TrackMan ønsker at vedblive med at være en dansk virksomhed, som vi alle kan være stolte af.

– Vi skal videre på vores vækstrejse. Inden årets udgang sætter vi gang i vores kommende nye hovedkontor, der skal ligge i forskerparken i Hørsholm, Det bliver på 12.000 kvadratmeter, og vi forventer at flytte ind i første kvartal 2022, afslutter Klaus Eldrup-Jørgensen.

Få flere nyheder direkte i din indbakke ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev her.