Designet specifikt til startups med dual-use-potentiale
Dual-Use Growth er et unikt program, der hjælper startups med at identificere deres potentiale inden for forsvarssektoren. Ud over de åbenlyse fordele, der kan være for en startup ved, at Forsvaret får øjnene op for et nyt produkt eller teknologi, er målet ligeledes at være allerlængst fremme, når det kommer til innovation inden for forsvarsindustrien.
Der er behov for de nye teknologier i Forsvaret. Samtidigt kan forsvarsindustrien være en gamechanger for startups, der ønsker at skalere hurtigt og få en blåstempling af deres teknologi. Med FMI (Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, red) som partner får virksomhederne ikke blot adgang til Forsvaret, værdifuld indsigt i de globale teknologiske tendenser, men også viden om, hvad der skal til for at kunne sælge til dette regulerede internationale marked. DTU Science Park har skabt og drevet accelerationsprogrammer de seneste 10 år, og dette program er skabt ud fra den viden, vi har om, hvad der skal til for at skalere startups, men designet specifikt til dual-use-startups. Vi sikrer, at virksomhederne får styr på det grundlæggende samtidig med, at de får skabt de rette forbindelser til fremtidigt salg ved at koble dem med de rette partnere.
Signe Blad Johnsen
CCO og chef for startupaktiviteter i DTU Science Park
Forsvaret vil tættere på innovationsmiljøer
Teknologisk innovation og skalering af nye teknologier er afgørende for Forsvaret, og derfor har Dual-Use Growth-programmet indgået et vigtigt partnerskab med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI):
Innovationskraft er blevet en afgørende faktor for Forsvaret. Vi ved ikke, hvilke teknologier der bliver de afgørende i fremtidens konflikter, men vi ved, at evnen til at udvikle dem hurtigere og bedre end en potentiel modstander allerede nu er en væsentlig national sikkerhedsinteresse. Derfor skal Forsvarets deltagelse i Dual-Use Growth bringe os tættere på innovationsmiljøer, hvorfra den her innovationskraft skal opdyrkes. Deltagelsen er også en læringsrejse for os, og vi øver os i ”gå til start-up”. Samtidig ser vi frem til at følge og støtte de udvalgte virksomheder med indsigter fra en ellers meget lukket verden. Vi er Open for Business – også selvom ens CVR-nummer er helt nyt.
Aske Nerup
Major og chef for Forsvarets Industrikontor i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse
Partnerskab på tværs skal løfte investeringspotentialet
Programmet, der er det første af sin art i Danmark, har netop fokus på at udvikle teknologiske startups med et markedspotentiale på tværs af forsvars- og civilmarkedet. Netop derfor er programmet lanceret i partnerskab med både NFC og venturehuset PSV. Venturehusets evergreen investeringsenhed, PSV Foundry, er med i udvælgelsen af startups og vil med deres 20 års investeringserfaring supportere deltagerne med rådgivning om finansieringsrejsen:
Investeringer og ekspertise til udvikling og modning startups med innovativ teknologi til både forsvars- og civile formål er efterspurgt. Det hastigt voksende fokus har tydeliggjort, at der skal opbygges et økosystem, der kan fostre og støtte disse startups på deres rejse mod også at servicere forsvarsindustriens behov. PSV’s fornemmeste opgave er lukke huller i oversete og nyskabende teknologi-markeder, hvorfor det for os, som investor med rødder på DTU, er absolut meningsfuldt at indgå i et partnerskab, der bygger bro mellem banebrydende forskning, finansieringsrejsen og samfundet. Vi ser frem til at bidrage med det, som vi har dygtiggjort os igennem to årtier, nemlig at hjælpe og supportere founders i at udvikle deres virksomheder til det næste stadie af deres rejse.
Jesper Hart-Hansen
Investment Director i PSV
Syv lovende startups klar til at gøre en forskel
Efter en omfattende udvælgelsesproces er syv lovende startups blevet udvalgt til at deltage i programmet, som i første omgang drives som et pilotprojekt. Disse virksomheder repræsenterer en bred vifte af teknologier, der alle har potentialet til at gøre en markant forskel inden for både kommercielle og militære applikationer:
1. Tordenskjold
Virksomheden arbejder med avanceret maritim overvågning ved hjælp af kunstig intelligens, der analyserer data fra flere kilder, herunder satellitbilleder og fiberkabeldata, for at gøre skjulte skibe synlige.
2. Lightnovo
Har udviklet et miniaturiseret, håndholdt spektrometer.
3. Dropla Tech
Specialiserer sig i avanceret fjernmåling og sensorfusion, som forbedrer detektionen og identifikationen af landminer og ueksploderet ammunition.
4. Glysious
Udvikler en innovativ skumbandage, der forsegler sår, forhindrer infektion og fremmer heling – alt sammen med minimal forstyrrelse af sårbedet.
5. LIITA Care
Tilbyder en medicinsk enhed, der forbedrer respiratorisk sundhed ved at levere hyper-osmotiske tørre NaCl-partikler til både de øvre og nedre luftveje.
6. DanaDynamics
Arbejder med avancerede autonome teknologier til maritime applikationer.
7. Skypuzzler
Har udviklet en avanceret Digital Air Traffic Control software, som gør det muligt for droner at flyve sikkert og autonomt ved hjælp af software-til-software kommunikation.
Programmet løber fra august til november, og målet er at kunne tilbyde deltagerne et udvidet forløb i 2025.