Energivirksomheden Heliac har opfundet ny teknologi, der omdanner høje temperaturer fra solens stråler til CO2-fri varme.
Nu er Heliac klar til at tage verden med storm med det nyopførte solvarmeanlæg, som samtidigt er et levende bevis på, hvor hurtigt idé kan blive til virkelighed med de rette ressourcer.
DTU Science Park har arbejdet tæt med Heliac siden virksomhedens spæde start. Først gennem accelerationsprogrammet Danish Tech Challenge og nu ved at lægge jord til det nye anlæg.
Fra yoghurt til solanlæg
I 2017 deltog Heliac i accelerationsprogrammet Danish Tech Challenge.
Dengang var virksomheden blot tre år gammel, og produktet var væsentligt anderledes end i dag:
“Vi skulle udvikle en yoghurt-afvisende overflade til indersiden af yoghurt-kartoner med det formål at mindske madspild,” fortæller Henrik Pranov.
I den forbindelse skulle Heliac udvikle en metode til at lave mikro-nano-strukturer i store mængder plastfolie.
“Og da vi havde gjort det, tænkte vi, at det sikkert også kunne bruges til at lave nogle store brændeglas,” siger Henrik Pranov.
Virksomhedens mål var i første omgang at sælge brændeglas til andre virksomheder, der kunne bruges til at udvikle og producere de endelige løsninger for solfangere.
Men virksomheder, der er vant til at arbejde med solfangere, der typisk er opbygget af spejle, har svært ved at vænne sig til at arbejde med gennemsigtige linser, som den Heliac har udviklet, konstaterer Henrik Pranov.
“Derfor var vi nødt til at udvikle vores egen solfanger,” siger han.
Hjælp til eksponering gennem Danish Tech Challenge
For Henrik Pranov har der været mange overvejelser og udfordringer lige fra virksomhedens spæde start. Ved hjælp af Danish Tech Challenge fik han hjælp og sparring til at træffe de rette beslutninger, der har hjulpet Heliac til at blive den virksomhed, den er i dag.
Men det var ikke kun DTU Science Parks accelerationsprogram, der gjorde en forskel. For Henrik betød placeringen også en hel del for Heliacs udvikling:
“Vi fik en masse eksponering. Det har været vigtigt i forhold til både netværk, investorer, kunder og samarbejdspartnere,” siger Henrik Pranov.
DTU Science Park og DTU har desuden været perfekte partnere i forhold til at bringe idéen fra sin spæde start til nu at være funderet i et selskab, der kan bidrage til at løse den globale klimaudfordring, tilføjer Henrik Pranov.
Nyt anlæg er godt nyt for alle
Heliacs nyopførte solvarmeanlæg er godt nyt for alle, for industriel procesvarme bliver både mere bæredygtigt og kan leveres til konkurrencedygtige priser.
På sigt kan det gøre en væsentlig forskel for vores kære planet, når CO2-fri nu bliver lettere tilgængeligt for industrien, som står for 10% af det globale energiforbrug.
Allerede nu har det fælleskommunale affalds- og fjernvarmeselskab, Norfors, indgået aftale med Heliac. Det betyder, at Fredensborg, Hørsholm, Rudersdal, Helsingør og Allerød kommune nu kan se frem til at få leveret energi fra Heliacs nye og storslåede anlæg.