21 juni 2018
Artikel

Selvkørende taxaer og droner til persontransport

Det er ikke scenen fra en fremtidsfilm, men derimod hvad virksomheden Autonomous Mobility hver dag arbejder for, bliver en realitet i den danske trafik.

Vi har testbaner på DTU, så vi er glade for at være i nærheden. Samtidig giver det os gode muligheder at være i Futurebox. Peter Sorgenfrei CEO Autonomous Mobility

”Vi beskæftiger os med selvkørende elektriske køretøjer og fartøjer generelt. Vi arbejder både på jorden og i luften”, siger Peter Sorgenfrei, CEO i Autonomous Mobility, som blev grundlagt i 2016 med det formål at udvikle nye løsninger til transport og mobilitet med de nyeste teknologier. Autonomous Mobility leverer køretøjer, teknologi, personale og andre services, der kræves for at komme ud og køre.

Virksomheden har allerede selvkørende minibusser i drift på Køge Sygehus, hvor patienter og andre besøgende kan komme fra A til B på sygehuset ved blot at stige ind i bussen.

”I den nærmeste fremtid forventer vi også at køre i Slagelse, Aalborg og i Nordhavn i København, hvor vi indsætter vores selvkørende biler ude i trafikken”, fortæller Peter Sorgenfrei.

Fra salg af køretøjer til salg af køreture

Peter Sorgenfrei forudser selv, at der ikke kommer til at gå mange år, før der i de store danske byer ikke længere vil være behov for et kørekort til almindelige biler.

”De selvkørende biler indfanger fremtidens ønsker om grønnere transport og imødekommer nogle af de tendenser, vi ser allerede i dag med delebilsordninger og lignende. Vi ser på det som, at vi går fra at sælge køretøjer til at sælge køreture, fx gennem abonnementsløsninger”, fortæller han.

Og udviklingen har fart på. De selvkørende køretøjer triller allerede lystigt af sted flere steder.

Hurtig succes førte til hurtig vækst

Virksomhedens hurtige succes resulterede også i, at Autonomous Mobility hurtigere end forventet voksede ud af deres lokaler på DTU. I maj flyttede de derfor ind i Futurebox – DTU Science Parks helt nye inkubator og accelerator for startup-virksomheder.

”Vi har testbaner på DTU, så vi er glade for at være i nærheden. Samtidig giver det os gode muligheder at være i Futurebox, da der er mange andre virksomheder – både her og i resten af DTU Science Park – som vi godt kan forestille os at samarbejde med i fremtiden”, siger Peter Sorgenfrei og fortsætter:

”Derudover har vi brug for at rekruttere en del studerende – dels til at være operatører og dels til at hjælpe os med at udvikle meget af det, vi skal bygge. Og det bliver nemmere, når vi er i nærheden af DTU.”

Test af droner til persontransport

Men én ting er selvkørende biler eller busser på vejene og på DTU campus – Autonomous Mobility har også ambitioner om at indtage luftrummet i fremtiden. På Folkemødet på Bornholm i år introducerede de en såkaldt persontransporterende drone:

”Vi tror på, at vi skal lave test med persontransport med droner inden for de næste tre år. Jeg har selv testet dronen i Kina, og nu skal vi i dialog med myndighederne her i Danmark, så vi her i landet kan være førende som operatør af droner og i forhold til at integrere de nye teknologier i kollektiv transport”, slutter Peter Sorgenfrei.

Læs mere om Autonomous Mobility her.