13 startups er netop startet på deres udviklingsrejse i DTU Science Parks nye accelerator, MedTech Growth. Deltagerne skal igennem ét års program med 3 sprint, hvor de blandt andet får rådgivning indenfor forretningsudvikling, funding og hvordan de opnår godkendelse af deres medicinske udstyr gennem de europæiske og amerikanske myndigheder. I løbet af året får deltagerne en 360-graders analyse af deres virksomhed samt en actionsplan med fokus på netop deres startups udfordringer. Udover programmets indhold får deltagerne også mulighed for at netværke med andre ligesindede medtech startups. For at kunne deltage i programmet skal man have et fysisk produkt.
Den gode idé er ikke nok
Som med alle andre typer af startups, er det sjældent nok bare at have en god idé og at kunne føre den ud i livet. Én af de særligt svære ting for medtech startups er, at de skal have en helt særlig godkendelse på plads førend deres produkt kan komme på markedet. Denne godkendelse er typisk en meget lang og dyr rejse, som kan være svær at navigere i. Derfor kan råd fra eksperter på området være afgørende for, at man kommer gnidningsfrit igennem processen.
I MedTech Growth tilbydes startups ekspertrådgivning fra konsulenter fra Medodan, der netop er specialiseret i godkendelsesprocessen for medicinsk udstyr. Og som Christian Christiansen, CEO hos Medodan, siger: ”Rejsen bliver meget dyrere, hvis man ikke sideløbende sørger for at have fokus på dokumentationen, mens man udvikler sit produkt og sin virksomhed”.
Undervejs i programmet får deltagerne både glæde af Medodans rådgivning til seminarer og workshops, men også til 1:1 sparring med virksomhederne. Det giver ifølge Christian mulighed for, at de kan blive helt konkrete på den specifikke startup, og hvad de skal være særligt opmærksomme på i forhold til de medicinske regulativer.
Christian oplever indimellem, at medtech startups ikke tror, at deres produkt kræver en godkendelse. Andre gange oplever han en stor frygt for processen. Men som han siger: ”Det er ikke svært, men det kræver tid – og man skal tænke godkendelsesprocessen med helt fra start”. Faren ved blot at sætte sig ned og gå i gang og ikke få den rette rådgivning er, at det kommer til at virke for kompliceret, og at man dermed udskyder opgaven. Men det er nødvendigt at gå i gang fra start, da man ikke kan gå tilbage i tid og dokumentere noget på et stadie, man er langt forbi.
Som startup skal man forestille sig et isbjerg. Rigtig meget af bjerget er gemt under vandets overflade. Det er ikke synligt fra starten. Det tager tid, og man skal arbejde med det fra start og til slut.
Christian Christiansen
CEO, Medodan
Afhængigt af hvilken risikoklasse ens produkt tilhører, så tager det et sted mellem 1-3 år at opnå godkendelsen i henhold til de europæiske krav. Selve processen foregår via uafhængige akkrediterede virksomheder kaldet bemyndiget organ (notified body), og dem findes der ca. 50 af i Europa.
I løbet af MedTech Growth har Christian et hovedbudskab til deltagerne – og det er at starte tidligt på at begynde at dokumentere. ”Vi glæder os til at hjælpe disse medtech startups med at komme på markedet med deres passion – det er jo fantastisk at mærke den energi og drive, de har”, fortæller Christian.
Medodans rådgivning er en væsentlig del af målet om at tilbyde et skræddersyet program til deltagerne: ”I MedTech Growth har vi fokus på, at deltagerne får hjælp til deres specifikke udfordringer. Derfor er vi virkelige glade for at have sådan en stærk partner som Medodan på det regulatoriske område”, fortæller Program Manager, Alexander Frederiksen.
I september startede 13 ud af de 20 startups, der har været i bootcamp, på det første sprint i programmet. Andet og tredje sprint afholdes i januar og april 2025.
Deltagere i MedTech Growth
- ABH Optics
- ATECH
- danBots
- EchoVice
- InCap Innovation
- Insai
- Mood HeadBand
- MultiBiopsy
- NeoCare Nordic
- Nervapax
- Rheia Medical
- Spiromagic
- Sylvia Health
Kunne MedTech Growth være noget for dig og din startup? Læs mere her.
Leder du efter laboratoriefaciliteter?
Vi skræddersyer højteknologiske laboratoriefaciliteter i både Lyngby og Hørsholm.
Læs mere om vores laboratoriefaciliteter her.