20 januar 2023
Artikel

Kan spare hospitaler for millioner: Droplet IV vinder Industriens Fonds Iværksætterpris

Efter fem måneders intensiv acceleration er Droplet IV, som har udviklet et automatisk skyl til IV-rør, kåret som vinder af Danish Tech Challenge 2022. Droplet IV blev fredag eftermiddag hyldet ved et festligt awardshow i København, hvor H.K.H Kronprinsen overrakte Industriens Fonds Iværksætterpris til den ambitiøse vindervirksomhed. Med prisen fulgte en præmiecheck på 500.000 kroner.

Mere end 100 hardware-startups ansøger årligt om at komme med i Danish Tech Challenge, som siden 2014 har hjulpet iværksættere på markedet med deres hardware-produkter. I september sidste år tog 19 af Danmarks mest lovende hardware-iværksættere hul på 2022-versionen af Danish Tech Challenge, og tilbage står nu Droplet IV som vinder.

Over alt på hospitaler bruger sygeplejersker tid på at skylle IV-rør, når patienter er i behandling med intravenøs medicin. På grund af travlhed kan sygeplejerskerne sommetider ikke nå skyllet, og så modtager patienten ikke den medicin, som var tiltænkt. Medicin skal ende i mennesker – ikke i skraldespanden – er mottoet hos Droplet IV, som har udviklet en ny teknologi, der automatisk skyller IV-rør, når patienter modtager intravenøs medicin. Det kan frigøre sygeplejersker for mange minutters ekstra manuelt arbejde hver dag.

Vi er så taknemmelige for al den hjælp, vi har fået i Danish Tech Challenge. Det er fantastisk at stå her i dag. Det giver brændstof til de lange hårde arbejdsdage, og det er det værd, når man sidder til kl. 5 om morgenen og arbejder. Nu skal vi videre med vores produktudvikling, ansætte nogle dygtige mennesker – og så er målet at komme til USA med vores produkt.

Marcus Borum Mølskov Bech og Tore Victor Chrom Allerup
Co-CEOs i Droplet IV

Innovative hardware-løsninger er vigtigere end aldrig før

Den virkelighed, som iværksættere forventes at agere i, har gennem de seneste år ændret sig radikalt, hvor den ene globale krise har erstattet den næste. Det kalder på nye teknologier og innovativ produktudvikling. Særligt inden for klima og MedTech, hvor udviklingen i disse år går stærkt. De fem finalister i denne sæson af Danish Tech Challenge, som pitchede til finalen, udvikler produkter inden for blandt andet MedTech, IoT og Nanoteknologi.

Det er ingen hemmelighed, at vejen til markedet med denne type teknologier er lang og krævende, og derfor kan et program som Danish Tech Challenge gøre vejen til markedet en smule lettere:

”Vores fornemmeste opgave er at hjælpe disse startups. Vores mål er at skabe robuste industrivirksomheder, og der er ingen tvivl om, at det er hårdere at være startup nu end for blot halvandet år siden. Der bliver investeret færre penge, der er supply chain-udfordringer, vi er ramt af inflation og generelt en opbremsning i markedet. Det er i langt højere grad end før vigtigt at kunne vise, at man ikke er en usikker case. Startups skal have orden i penalhuset,” siger Steen Donner, CEO i DTU Science Park.

Milliarder hentet i investeringer

Siden 2014 har Danish Tech Challenge accelereret 180 startups, de har modtaget samlet 2,7 milliarder i funding, der er blevet skabt omkring 1500 arbejdspladser, og i dag eksporterer to ud af tre til udenlandske markeder.

”Iværksætteri er en svær disciplin. Og for iværksættere inden for hardware er rejsen fra den gode idé til det færdige produkt og videre mod global eksport særligt vanskelig. Derfor er det fantastisk, at vi med Danish Tech Challenge har skabt et forløb, der hjælper rigtig mange virksomheder på rette vej, så flere af dem overlever og får succes,” siger Sten Scheibye, der er bestyrelsesformand i Industriens Fond.

Under programmet er iværksætterne igennem alle aspekter af at drive en forretning: Forretningsplaner, jura, revision, marketing, produktudvikling og meget mere. Og så fokuserer programmet på at hjælpe iværksætterne til at tænke bæredygtighed ind i deres forretning fra start:

”Hvis man som virksomhed skal klare sig og vil skalere, er det simpelthen afgørende at tænke bæredygtighed ind fra start. Derfor har vi også en disciplin i Danish Tech Challenge, der fokuserer på, hvordan virksomhederne arbejder med deres bæredygtighedsprofil”, siger Steen Donner, CEO i DTU Science Park.

Danish Tech Challenge løber næste år af stablen fra efteråret 2023.

Om Danish Tech Challenge

Danish Tech Challenge er et fem måneders intensivt program, hvor deltagerne får adgang til sparring med rådgivere og mentorer, prototypeværksted, investorer og en hovedpræmie i form af Industriens Fonds Iværksætterpris på 500.000 kroner. Danish Tech Challenge blev lanceret i 2014 som et udviklingsforløb målrettet teknologiske hardware-iværksættere, der arbejder med at bringe nye, fysiske produkter til markedet. Over 100 hardware startups ansøger hvert år. Programmet gennemføres i et samarbejde mellem Industriens Fond og DTU Science Park.

Tidligere vindere af Danish Tech Challenge

Nordic Power Converters (2014), MedTrace (2015), Bifrost Communications (2016), Hydropen (2017) (tidligere Rosenby Engineering), MiWire (2018), PentaLock (2019), Athlee (2020) (tidligere SwimCam) og Simplewire (2021).