Evaxion

På to dage finder AI-Immunologi™ platform nøglen til livreddende kræftvacciner

Evaxion oplever stor succes med at udvikle personlige vacciner til behandling af kræft gennem deres AI-Immunology™ platform. En metode som kan blive banebrydende.

Techbio-firmaet, Evaxion, som har boet i DTU Science Park i tre år, oplever i øjeblikket stor succes, hvilket især skyldes udviklingen af deres personligt skræddersyede vacciner, der er baseret på en kobling af AI og immunologi. Vaccinerne kan hjælpe til at redde og forbedre liv hos kræftpatienter.. 

Ved at anvende AI simulerer Evaxion det menneskelige immunsystem og formår på den måde at udvikle prædiktive modeller, der kan identificere og udvikle personligt målrettet immunterapi igennem en vaccine. 

“Det, vi har gjort, som er helt unikt hos Evaxion, er, at vi med vores AI platform har formået at kunne forudsige effekten i mennesker inden for cancerbehandling. Dvs. forudsige om vaccinen virker. Det er helt unikt og banebrydende, at vores AI forudsigelse af vaccine direkte kan relateres til patientens progressionsfri overlevelse. Hvis det havde været i USA, så havde det efter min mening været på CNN,” fortæller Andreas Holm Mattsson, som er Founder og Chief AI Officer. 

Standard immunterapi fungerer ved at stoppe kommunikationen mellem kræftcellerne og immunsystemet. På den måde bremser de kræftcellerne i at få immunsystemet til at lade være med at angribe dem. Ud over standard immunterapi, der løsner bremsen, anvendes AI-teknologiens vacciner til målrettet at styre immunsystemet til at angribe og fjerne de syge celler hos hver enkelt patient. 

”Det fungerer som en slags nøgler, der bliver testet af via en supercomputer. I løbet af to dage vil computeren have udregnet, hvilken nøgle der fungerer for lige præcis denne patient på baggrund af materiale fra patientens tumorbiopsi. Og på syv uger udvikler vi en personlig vaccine, som i fremtiden kan produceres i pharma-industrien,” fortæller Andreas Holm Mattsson. 

Fakta om Evaxions vaccine:

  • Vaccinen træner immunsystemets soldater, T-cellerne, til at genkende cancercellerne og dræbe dem. Det vil sige, at cancertumoren enten fjernes helt, formindskes eller i visse tilfælde ikke har nogen effekt.
  • Bivirkningerne ved denne vaccine er langt færre end traditionel medicin mod cancer som f.eks. kemoterapi.
  • Vaccinens effekt er høj, da den er skræddersyet til den enkelte patients immunsystem.
  • Det tager to dage for Evaxions supercomputer at udregne ”nøglen” til, hvordan den enkelte vaccine skal udvikles. Selve vaccinen udvikles på kun syv uger, hvorefter patienten vaccineres.
  • Vaccinen kan især anvendes til behandling af cancertyper med mange mutationer, f.eks. hudkræft og lungekræft
  • Vaccinen er ved at blive testet på mennesker i et fase 2b studie, som kører i Australien og Italien.

De fysiske rammer understøtter en cyklisk, iterativ arbejdsgang

Udviklingen af vaccinerne forudsætter nogle særlige forhold, der understøtter en iterativ arbejdsgang, hvor medarbejderne skiftevis arbejder i laboratorier, ved deres bioinformatik supercomputere og på almindeligt kontor. Evaxions bygning består af tre pyramider, der er forbundet. Det betyder, at dét der bliver udviklet i det bioinformatiske område, med det samme kommer ind og bliver videreudviklet og testet i laboratoriepyramiden ved siden af, hvor læringen af det tilbageføres til bioinformatiske optimeringer.  

”DTU Science Parks administration har været sindssygt gode til at finde ud af, hvad vores behov var,” fortæller Andreas Holm Mattsson.

Før/efter billeder fra Evaxions laboratorier i DTU Science Park

Vores laboratorie er blevet designet og bygget fuldstændig efter vores ønske i meget tæt samarbejde med DTU Science Park, og det blev også lavet på meget kort tid og til en meget fair pris.

Andreas Holm Mattsson
Founder og Chief AI Officer, Evaxion

Medarbejdertilfredsheden er også vigtig for Evaxion. “Det er hele grundlaget for, at vi kan lave vacciner”, fortæller Andreas Holm Mattsson. Derfor er det også afgørende, at de fysiske rammer giver medarbejderne adgang til luft, motion og natur, og medarbejderne bruger flittigt de grønne omgivelser til blandt andet padel og walk & talks.

Som Andreas Holm Mattsson siger:

At arbejde med AI-modeller kræver, at hjernen er klar, og det bliver den herude i forskerparken.

Andreas Holm Mattsson
Founder og Chief AI Officer, Evaxion

Fremtiden ser lys ud for Evaxion

Efter Evaxion flyttede ind i parken, har de fået etableret nye samarbejder med nabovirksomheder. Det skyldes blandt andet nogle af de netværksmuligheder, der tilbydes i DTU Science Park, som f.eks. den årlige sportsfestival.

Særligt samarbejdet med Expres2ion Biotechnologies, som ligger lige ovre på den anden side af vejen, er succesfuldt. Sammen med dem er vi i gang med at udvikle en herpesvaccine. Vi har også andre samarbejdspartnere tæt på, for eksempel patentrådgiverfirmaet Inspicos.

Andreas Holm Mattsson
Founder og Chief AI Officer, Evaxion

Derudover har Evaxion fået MSD ind som hovedaktionær. De samarbejder om at få udviklet en bakteriel vaccine, hvor der er et stort medicinsk behov. Det er et samarbejde, som Andreas Holm Mattsson betragter som meget værdifuldt i deres forretningsudvikling.

Generelt står Evaxion et godt sted i dag både i forhold til virksomhedens udvikling og medarbejdernes glæde ved at gå på arbejde.

“Så bedre bliver det jo ikke”, afslutter Andreas Holm Mattsson.

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere