GO-Pen

GO-Pen ønsker at sikre lige adgang til diabetesbehandling: Den første investering blev sikret under Danish Tech Challenge

Startup’en GO-Pen har udviklet en lavpris insulinpen til de ca. 15 millioner mennesker der har diabetes, og som i øjeblikket doserer insulin med en sprøjte. Deres første investor valgte at investere takket være Danish Tech Challenge, der også gav dem et stærkt netværk med andre virksomheder på samme vækstrejse.
Danish Tech Challenge

Det er nu næsten 40 år siden, Novo Nordisk lancerede den første insulinpen, som siden dengang har gjort livet lettere for mennesker med diabetes over hele verden. Dog bruger en fjerdedel af verdens insulinbrugere, svarende til omkring 12-15 millioner mennesker, stadig en sprøjte – især i udviklingslandene.

Efter selv at have oplevet udfordringen, blandt andet i sit  tidligere arbejde hos Novo Nordisk, spurgte Ole Kjerkegaard sig selv: Skal det virkelig være på denne måde?

“Jeg havde en samtale med min ven Michael, som har arbejdet for Novo Nordisk som konsulent i 18 år, og spurgte: Hvorfor har ingen opfundet en pen, som alle har råd til? Vi var enige om, at dette var mærkeligt, så vi besluttede os for at følge op på det. Og det er netop, hvad vi gjorde,” siger Ole Kjerkegaard, som sammen med Michael Ejstrup Hansen er stifter af virksomheden GO-Pen.

Startuppen har designet og patenteret en simplere version af insulinpennen, som er lige så billig at bruge som almindelige sprøjter. På denne måde kan alle have råd til en bedre løsning – hvilket måske også kan medføre mindre plastforbrug og medicinsk affald som en ekstra fordel (den sidste del bliver stadig undersøgt i en sammenlignende livscyklusstudie).

Det er ikke et marked, vi behøver at udvikle eller tro er der. Det er mennesker, der allerede bruger en dårligere løsning hver dag. Vi ved, de har et behov, og det er en af grundene til, at vi har kunnet begive os ud på denne rejse. Vi ønsker at skabe noget, der kan give lige adgang til sundhed – især for de fattigste.

Ole Kjerkegaard
CEO og stifter, GO-Pen

En professionel start

GO-Pen blev grundlagt, og patentet blev indsendt tidligt i 2019. Kort derefter rejste virksomheden penge fra Innovationsfonden, inden den blev accepteret til Danish Tech Challenge i 2020. Et program, der har spillet en vigtig rolle i virksomhedens start.

“En af de ting, der sikrede os den første investor, var, at vi blev accepteret til Danish Tech Challenge – investoren fortalte os det bagefter. De vidste, at det faktum, at vi blev accepteret, betød, at virksomheden ville blive mere professionaliseret – og det fik dem til at turde investere i os,” siger Ole Kjerkegaard.

Investeringen har været afgørende for den indledende udvikling af den nye insulinpen. Samtidig har den intensive læringsproces skabt grundlaget for GO-Pen som en professionel, vækstklar virksomhed, siger Ole Kjerkegaard:

“Selvfølgelig var der meget, vi allerede vidste, men når du bliver udsat for et miljø som Danish Tech Challenge, indser du, hvor mange steder du faktisk er farveblind. Vi laver fysiske produkter, og Danish Tech Challenge excellerer i den disciplin. Vi blev tvunget ind i nogle discipliner, som vi måske ikke havde troet, vi skulle beskæftige os med – men det har hjulpet os meget.

En lang rejse på et solidt fundament

Tre år er gået siden holdet “GO-Pen ApS” dimitterede fra Danish Tech Challenge. Siden da har virksomheden rejst yderligere finansiering – herunder et stort beløb fra den europæiske EIC Accelerator – og er i øjeblikket i gang med at få både FDA-godkendelse og et CE-certifikat.

“Det lyder meget enkelt, men at få produktet godkendt, gøre simple men sofistikerede instruktioner forståelige og vise, at det er sikkert i praksis, er en særlig disciplin. Det er utroligt, hvor mange tests du skal gennemføre. Da vi indsendte filen til FDA i april, var der 3.500 sider dokumentation,” siger Ole Kjerkegaard.

Løsningen har potentialet til at ændre livet for 15 millioner mennesker med diabetes. Dog er rejsen til markedet lang og har haft sine op- og nedture. Derfor ser Ole Kjerkegaard også en særlig værdi i fællesskabet med andre Danish Tech Challenge -dimittender, der er på samme rejse:

“Der er tre virksomheder i vores bygning, der også var en del af Danish Tech Challenge med os, og vi har en meget speciel forbindelse. Vi kender hinandens udfordringer, og det er fantastisk at have ligesindede at tale med,” siger Ole Kjerkegaard og tilføjer:

“En god startup har også en god portion råhed og uvidenhed. Hvis du vidste, hvad du skulle igennem, var du måske ikke engang startet. Du får lov til at opleve alle følelser på en rejse som denne – du skal grave dybt, og dit hjerte kan føles som om, det vender sig. Men selvfølgelig er det også den fantastiske følelse af lykke, når tingene går godt.”

GO-Pen er i øjeblikket i gang med at rejse sin næste store investeringsrunde, hvor €4,5 mio. er sikret til en €6 mio. runde. Når investeringen er på plads, er virksomheden klar til at lancere sit første produkt et år senere.

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere