ALK

Fejring af 100 år med innovation: ALKs banebrydende arv inden for allergimedicin

Siden 1980’erne har ALK været en del af DTU Science Park, og i dag er virksomheden verdensførende inden for behandlinger og diagnostik af allergiimmunterapi. Den 9. juni fejrede ALK sit 100-års jubilæum. Selvom virksomheden har oplevet både op- og nedture i de sidste 100 år, har ALK i de senere år været i en periode med vækst og ekspansion, samtidig med at de er tro mod virksomhedens rygrad af en pionerånd.

Verdensførende inden for allergiimmunterapi

Allergiske sygdomme er blandt de mest kroniske sygdomme i verden, og mellem 400-500 millioner mennesker på verdensplan lider af allergier, hvilket kan føre til begrænsninger i dagligdagen. Mange tager regelmæssigt symptomdæmpende håndkøbsmedicin, der kan give midlertidig lindring, men de adresserer ikke den underliggende årsag til allergierne.

For mange kan løsningen være allergiimmunterapi – populært sagt, en allergivaccine – som gives i gentagne doser, der stimulerer et immunrespons i kroppen, hvilket får patienten til at opbygge en immunologisk tolerance. ALK er verdensførende inden for behandlinger og diagnostik af allergiimmunterapi og var det første farmaceutiske firma i verden til at udvikle en tabletvaccine.

I dag dækker ALK’s produktportefølje fem tabletarter for græs, birk, beslægtede træarter, bynkeambrosie, japansk cedertræ og husstøvmider, samt injektioner for bier, hvepse, husdyr, katte og hunde. ALK’s farmaceutiske produkter sælges i næsten 50 forskellige lande verden over med Europa, Nordamerika, Kina og Japan som de primære markeder.

Udvidelsesplaner og nye markedsmuligheder

ALK har været i en periode med vækst og ekspansion i de seneste par år. Virksomheden vokser med ca. 10 % årligt, og ALK forventer at fortsætte med at vokse med en lignende rate. Dette er afgørende for virksomheden, som har mange planer om at udvide den nuværende tabletproduktionskapacitet, opgradere eksisterende produktionsfaciliteter og forske i og udvikle nye allergibehandlinger.

“Aktuelt fokuserer vi på to vigtige projekter; det ene er, at vi forventer at opnå godkendelse af vores husstøvmidetablet i Kina, hvilket vil åbne op for en ny markedschance for os. For det andet har vi opnået positive studieresultater med vores HDM-tablet til børn, og vi håber også på et positivt udfald af en anden klinisk undersøgelse med vores trætabletter til børn,” siger Christian G. Houghton, Executive Vice President, Product Supply, hos ALK.

Betydningen af disse bestræbelser kan ikke overvurderes, da de spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af ALKs høje vækstrate og arbejder hen imod virksomhedens ambitiøse mål om at opnå en omsætning (EBIT-margin) på 25 % inden 2025.

Udover forretningsmål lægger ALK stor vægt på medarbejdertilfredshed og -trivsel. Virksomheden er stolt af at score højt i medarbejdertilfredshedsundersøgelser og er stærkt engageret i at fremme et positivt og engagerende arbejdsmiljø.

DTU Science Park understøtter vores vækstambitioner og værdier

For ALK er det afgørende, at placeringen, faciliteterne og det omkringliggende fællesskab kan understøtte virksomhedens vækstambitioner og værdier. Siden 1986 har ALK haft til huse i DTU Science Park i Hørsholm, hvor cirka 800 medarbejdere møder ind til arbejde hver dag. For ALK stemmer placeringen perfekt overens med virksomhedens mission og værdier, og ifølge Christian G. Houghton kunne virksomheden ikke ligge noget andet sted.

“Først og fremmest, ved at være en del af DTU Science Park, er vi placeret i et naturskønt område omgivet af natur og dyreliv. ALK har et udtryk, der siger ‘Fra Farm Til Pharma’, fordi vi dyrker allergeniske råmaterialer i naturen, som f.eks. pollen, for at producere vores færdige farmaceutiske produkter. Så, i forhold til hvad vi står for som virksomhed, føles det rigtigt for os at være placeret midt i naturen,” siger han.

Vi lejer vores bygninger og udvider yderligere i DTU Science Park ved årets udgang, hvilket også giver os fleksibilitet i forhold til at udvide vores aktiviteter i Danmark. Endelig er der nogle begivenheder som Sportsfestivalen [Sportsfestivalen er en årlig sportsbegivenhed for alle virksomheder i DTU Science Park], hvor vi konkurrerer med andre virksomheder i forskerparken, og vi har nydt at deltage i disse begivenheder gennem årene.

Christian G. Houghton
Executive Vice President, Product Supply, ALK 

Fire betydningsfulde milepæle i ALKs historie

1923: Det første fremstillede allergenekstrakt

Læge Kaj Baagøe og apoteker Peter Barfod (medstiftere af ALK) producerer Danmarks første farmaceutisk fremstillede allergenekstrakt på Københavns Universitetshospital.

1978: Standardiseringsprocessen

ALK udvikler en standardiseringsproces, der gør det muligt at bestemme potentialet af allergenekstrakter i SQ-enheder. Dette bliver en forudsætning for at gennemføre klinisk udvikling og fastlægge en behandlingsdosis, der er både sikker og effektiv, hvilket baner vejen for lanceringen af ALKs første standardiserede allergenprodukt, Alutard.

1989: Ny ejer

Lundbeckfonden bliver hovedaktionær i ALK.

2006: Den første allergiimmunterapitablet

I 2006 blev ALKs første allergiimmunterapitablet, GRAZAX®, godkendt i Europa. Dette banede vej for udvikling og registrering af resten af ALKs tabletportefølje, som nu udgør ca. 50 % af deres omsætning.

Det innovative og pionerånden er rygraden i ALK

Selvom ALK er førende inden for allergi-immunterapi verden over, er virksomheden meget bevidst om, at succesen afhænger af at forblive tro mod selskabets rødder, som blev etableret på de to medstifteres innovative og pionerånd.

“Vi skal fortsætte med at være relevante for mennesker med allergier, og på trods af at vi stadig sælger mange af vores ældste produkter godt, må vi konstant tage højde for de uopfyldte behov hos mennesker med allergier,” siger Christian G. Houghton.

For ALK har det haft stor betydning, at Lundbeckfonden blev hovedaktionær i 1989, idet det har givet ALK den nødvendige støtte, ekspertise og tålmodighed fra en ejer, som forstår, at udviklingen af medicin tager tid, og at man ikke altid scorer en homerun i første forsøg. Som følge heraf fortsætter ALK med at investere i forskning og udvikling, udvide sit produktportefølje og udforske nye veje inden for allergibehandling, hvilket gør, at de forbliver tro mod deres innovative og banebrydende rødder – selskabets rygrad.

Christian G. Houghton, Executive Vice President, Product Supply, and member of the board of management at ALK   

100-års jubilæum: En påmindelse om altid at forblive relevant.

I 2023 fejrer ALK sit 100-års jubilæum – en enorm milepæl for det danske medicinalfirma og ifølge Christian G. Houghton en præstation, der fungerer som en vigtig påmindelse.

“Bæredygtighed er blevet et vigtigt begreb, der bruges i mange sammenhænge, og evnen til at fejre 100 år er et stort symbol på at være del af noget meget holdbart. Når vi ser tilbage på ALKs historie, har vores innovation og kreativitet på forskellige områder været nøglefaktorer, der har gjort det muligt for os at nå dette 100-årige milepæl. Det bør minde os alle om, at vi ikke må hvile på laurbærrene, men tænke fremad og overveje, hvordan vi forbliver relevante for allergikere over hele verden. Enkelt sagt, vi har brug for konstant at innovere og forbedre for at kunne opretholde os selv,” siger han.

For Executive Vice President for Produktforsyning, Christian G. Houghton, har jubilæet også givet ham en personlig, morsom oplevelse, da han opdagede, at hans tipoldemors fætter var medstifter af ALK, Kaj Baagøe.

100-års jubilæet blev markeret med en reception den 9. juni for kunder, leverandører og venner af huset, samt en privat fest for alle ansatte om aftenen.

I forbindelse med jubilæet er bogen ‘ALK – 100 år med banebrydende allergiløsninger’ blevet udgivet om historien om ALK, samt en fem-delt podcastserie kaldet ‘Jagten på Vaccinen’.

ALK's historie

ALK blev grundlagt i 1923 af apotekeren Peter Barfod og lægen Kaj Baagøe, som producerede Danmarks første allergenekstrakt på Rigshospitalet den 9. juni 1923, efter Kaj Baagøe vendte tilbage fra USA i 1921 med en opskrift på fremstilling af allergenekstrakter. Det første produkt var en gåsefjerekstrakt, fordi man troede, at fjerene i dyner og puder var årsagen til allergier. Senere studier viste, at det faktisk var støvmider i sengetøjet, der forårsagede allergier. Fem år senere, i 1928, overtog Peter Barfoed Frihavns Apotek i København, hvor han etablerede produktionen af allergenekstrakter. Med tiden udvidede virksomheden, og i 1949 blev produktionen af allergenekstrakter skilt ud i et nyt selskab kaldet Allergologisk Laboratorium København (forkortet ALK), som blev et aktieselskab i 1961 med en aktiekapital på 50.000 DKK.  

I 1976 indførte ALK en standardiseringsproces, som gjorde det muligt at bestemme styrken af et allergenekstrakt i såkaldte SQ-enheder. Dette banede vejen for, at ALK kunne lancere sit første standardiserede allergenprodukt i 1978, kaldet Alutard, og i 1989 blev Lundbeckfonden den største aktionær i selskabet.  

Siden 1980’erne har fusioner, opkøb og ekspansioner formet ALK, og i 2023 beskæftiger ALK 2.700 mennesker på verdensplan, er repræsenteret i 47 lande og har syv produktionsfaciliteter verden over. 

Kilde: Alk.net

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere