Vores økosystem for iværksættere i Danmark har gennem de seneste år udviklet sig til at være et bæredygtigt system, hvor mange startups ser dagens lys. Men hvis vi skal udvikle Danmark som startup-nation, skal vi have flere startups til at skalere og blive til solide danske virksomheder.
”I DTU Science Park er vi jo i løbende dialog med iværksættere om de udfordringer, de står over for. Vi har omkring 250 startups i vores miljø, som vi har fulgt gennem årene, og som vi taler med og følger for at se, hvordan de ville kunne styrkes,” siger Steen Donner.
Noget af det, som DTU Science Park oplever, at startups efterspørger, er hjælp til internationalisering.
”Det er et meget nationalt økosystem, vi har i Danmark – investorerne er overvejende nationale, startups er nationale, og mange af dem når ikke længere, end at kunderne også er nationale,” konstaterer Steen Donner.
Skalering er lig med internationalisering
Hvis danske virksomheder virkelig skal gøre en forskel, skal deres viden og produkter ud over de danske landegrænser. Og det er netop indtrængen på udenlandske markeder, der er en af de største udfordringer for startups, som i forvejen ikke har mange resurser:
”I Danmark er skalering lig med internationalisering. Startups i Danmark kan typisk ikke vokse sig særlig store, før de bliver nødt til at kigge på det internationale marked. Det vil sige, at det ofte er meget små virksomheder, der skal ud og være internationale,” siger Steen Donner.
DTU Science Park er et miljø for deep tech startups – højteknologiske virksomheder, som arbejder inden for fx lifescience, IoT, climate tech, AI og lignende. Disse typer virksomheder har ofte et nichepræget marked, hvilket i endnu højere grad nødvendiggør internationalisering, når virksomhederne skal skalere.
Et internationalt økosystem i Danmark
Der eksisterer allerede nogen hjælp for startups, der gerne vil ud i verden med deres produkt. Men hjælpen er ikke god nok, påpeger Steen Donner.
”Den hjælp, man kan få til at komme ud på internationale markeder i dag, er ikke god nok. Den er for overfladisk og for generisk, og skal startups endelig have hjælp på et niveau, hvor det bliver konkret nok, så koster det mange penge for dem.”
Sammenligner man med andre succesfulde iværksætterøkosystemer i udlandet, såsom dem omkring Amsterdam, Stockholm og Lissabon, så er kendetegnet for dem alle, at de har internationale miljøer, som er dygtige til at hjælpe startups med at komme ud internationalt og til at få verden til dem.
”Hvis vi vil op og måle os med de andre iværksætterbyer i udlandet, så skal vi også kunne tiltrække startups fra udlandet, samtidig med at vi kan få vores ’egne’ ud i verden. Det skaber en dynamik, når hele verden mødes. Man får flere kontakter, tingene går stærkere. Og vi er helt overbeviste om, at det også vil hjælpe startups ud internationalt,” siger Steen Donner.
DTU Science Park inviterer til debat om iværksætterpolitik på Folkemødet
Som samlingspunkt og community for hundredvis af deep tech startups oplever DTU Science Park på nærmeste hold de udfordringer, som iværksættere møder på deres vej mod skalering. På Folkemødet på Bornholm har DTU Science Park derfor inviteret en blanding af politikere, startups og personer fra økosystemet til en debat om en iværksætterpolitik 2.0, der skal gøre livet lettere for iværksættere.
Mona Juul (K), Fie Hækkerup (S), serieiværksætter, Esben Gadsbøll, Founder af Canute, Mia Grosen og CEO i startuppen Go-Pen, Ole Kjerkegaard Nielsen, vil debattere globale løsninger på iværksætteres problemer i en paneldebat modereret af CEO i DTU Science Park, Steen Donner.
Du kan møde DTU Science Park på Folkemødet fredag den 17. juni kl. 13.00 på Pilekroen, Pilegade 8, 3770 Allinge.