Evaxion

Kunstig intelligens designer fremtidens vacciner

Med supercomputere og kunstig intelligens kan virksomheden Evaxion på få dage designe effektive og personlige vacciner mod bakterier, vira og kræft. Den hastigt voksende virksomhed bag den banebrydende teknologi er for nylig flyttet ind i DTU Science Park.

En børsnotering med en værdisætning på ikke mindre end 187 millioner dollars i februar 2021 på den amerikanske børs Nasdaq.

Det er et af de seneste højdepunkter for den hurtigt voksende, danske biotek-virksomhed Evaxion, der blev stiftet i 2008.

“I dag har vi 62 medarbejdere og mange samarbejdspartnere i ind- og udland,” siger Andreas Holm Mattsson, der er medstifter og Chief Innovation Officer i virksomheden.

Evaxion flyttede for få måneder siden ind i DTU Science Park for at få god plads til både laboratorier og flere medarbejdere.

“Før da var Evaxion spredt på forskellige adresser i København og andre steder i landet,” siger Andreas Holm Mattsson.

Designer immunterapier og vacciner på få timer

Andreas Holm Mattsson er manden bag udviklingen af Evaxions første AI-platform til bakterielle vacciner kaldet EDEN.

Gennem kunstig intelligens (AI) udvikler Evaxion cancer-immunterapier og vacciner mod en række sygdomme.

“Evaxions kunstige intelligens kan på få timer afkode immunsystemet og samle store mængder biologisk data, så man kan forudsige, hvordan immunterapier og vacciner skal designes og målrettes den enkelte patient,” siger Andreas Holm Mattsson.

I dag har virksomheden tre AI-platforme: EDEN til bakteriesygdomme, PIONEER til kræftbehandling og RAVEN til virussygdomme.

“Under coronapandemien har vi gennem RAVEN lave et præklinisk Proof of Concept på et forbedret design af en Covid-vaccine, der potentielt dækker bredere og bedre,” siger Andreas Holm Mattsson.

Køber ikke tøj i 7 år og arbejder på toilettet

Evaxions vækstrejse begynder i 2007, hvor Andreas Holm Mattsson afslutter sit speciale i Bioinformatik fra DTU.

“Her havde jeg fundet nogle indikationer for, at det system, jeg havde udviklet, kunne virke,” siger han.

Kort efter møder Andreas Holm Mattsson tilfældigvis lægen Niels Iversen Møller til en kandidatfest, hvor de falder i snak om Andreas’ opfindelse.

Niels Iversen Møller tror på idéen, siger sit job hos AstraZeneca op og hjælper med at søge midler til at undersøge, om teknologien virker. Sammen stifter de Evaxion.

Andreas Holm Mattsson bruger derefter de næste syv år på at udvikle EDEN-systemet, mens Niels Iversen Møller blandt andet tager sig af arbejdet med patentansøgninger, kontrakter, at etablere udenlandske samarbejdspartnere og at skaffe forskningsfinansiering.

Sidstnævnte får de blandt andet fra Trygfonden, Novo Seeds, IMK almene fond, Bill Gates Fonden, Innovationsfonden, Hartmann Fonden og DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) i USA.

“Vi får i de år samlet i alt 6,5 millioner kroner sammen, som alle går til forskningen. Vi hiver ingen penge ud til os selv,” siger Andreas Holm Mattsson.

De to stiftere lever derfor på en sten i de år. Andreas Holm Mattsson må i en længere periode endda bruge sin kærestes toilet, der bliver indrettet som kontor. Her stiller han et lille bord ind i badet.

“Og jeg købte ikke nyt tøj i 7 år,” griner han.

Har holdt fast i visionen

Men det var afgørende for stifterne at kunne holde fast i deres vision for virksomheden, frem for hurtigt at skaffe sig hard funding, der risikerede at udvande visionen tidligt i processen.

“Visionen er at blive anerkendt globalt som en førende virksomhed inden for AI-drevne immunterapier baseret på en dyb forståelse for immunsystemet,” siger Andreas Holm Mattsson.

I 2014 får Evaxion sin første hard funding fra danske og amerikanske investorer, der ifølge Andreas Holm Mattsson udvander ejerskabet i virksomheden i ubetydelig grad.

“Vores drøm var at komme på Nasdaq i USA og stadig have stor indflydelse på vores vision,” siger Andreas Holm Mattsson og henviser til børsnoteringen i 2021.

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere