09 november 2022
Artikel

DTU Science Park vil drive nogle af verdens bedste acceleratorer for deep tech-startups

På DTU Campus i Lyngby tårner en treetagers og 1600 m2 containerbygning op. Indenfor emmer huset af iværksætteri, innovation, liv og mennesker. Huset kaldes i daglig tale for Futurebox og her holder Danmarks førende accelerator og inkubator for hardware- og deep tech-startups, etableret af DTU Science Park, til.

Et sted for de forskningstunge iværksættere

DTU Science Park er Danmarks førende forskerpark for forskningstunge virksomheder med mere end 300 virksomheder og 4.500 medarbejdere fordelt på to lokationer i Hørsholm og på DTU Campus i Lyngby. Som forskerpark, ejet af DTU, er det en naturlighed, at DTU Science Park er stedet, hvor ingeniør- og teknologibaserede startups springer ud.  

Derfor etablerede DTU Science Park i 2018 Danmarks første deep tech-accelerator og -inkubator, Futurebox, da der manglende et tilbud til de forskningstunge iværksættere, hvor de kunne udvikle deres startup og arbejde med tung teknologi.  

For en forskerpark som os handler det om at omsætte teknologi til forretning. Det er jo dér, hvor innovation bliver helt centralt, når en teknologi, der løser en problematik, bliver til en levedygtig forretning. Det er netop ambitionen med vores accelerations- og inkubationsaktiviteter.

Steen Donner
CEO i DTU Science Park

Vi laver ikke acceleration og inkubation for alle og enhver. Kommer du med en SAAS-løsning eller en konsulentvirksomhed, er Futurebox ikke lige stedet.  

Vores accelerationsprogrammer – Danish Tech Challenge og GreenUP er for de early-stage startups, der udspringer fra universitetsmiljøet, og som udvikler et fysisk hardwareprodukt, arbejder med kompleks, ofte IP-baseret, teknologi, og som har en længere og mere omkostningstung vej til markedet,” supplerer Steen Donner.  

DTU Science Park understøtter hele vækstrejsen

Som hardware- og deep tech-startup, er der mange ting at holde styr på – lige fra funding og regulatoriske forhold til salg og produktudvikling – og det ændrer sig ofte i løbet af en startups’ livscyklus.  

”Det vigtigste for os i DTU Science Park og Futurebox er at hjælpe virksomhederne gennem hele deres rejse. Derfor har vi accelerationsprogrammer, hvor vi over en kortere og intensiv periode virkelig skubber på for at finde ud af, om virksomhederne er levedygtige,” udtaler Steen Donner.  

Efter deltagelse i et af vores accelerationsprogrammer giver vi ikke bare slip på virksomhederne, da de stadig har brug for hjælp og støtte, men nu tilbydes muligheden for at indgå i inkubation i Futurebox’ lokaler, hvor vi hjælper med et stærkt netværk og eksperter. Når en virksomhed så er ved at skalere eller er etableret, kan de flytte til en af forskerparkens lokaler i enten Lyngby eller Hørsholm, hvor der er plads til større virksomheder, og hvor vi hjælper via vores community.

 Læs mere om DTU Science Park Community her. 

Futurebox har to accelerationsprogrammer; Danish Tech Challenge, som er Danmarks eneste accelerator for hardware-startups, og som er i gang med sin niende sæson med 20 deltagende startups. Derudover driver vi GreenUP Accelerator, som er for climate tech startups, der arbejder med CO2-reduktion og helt unikt har et forløb på 20 måneder, således at startups også bliver supporteret i skaleringsfasen.

Deep tech-startups skal tænke ud over landets grænser

Til at understøtte vores øvrige aktiviteter har DTU Science Park etableret DeepTech Alliance, som er en international alliance med andre tekniske universiteter i Europa med tilknyttede acceleratorer og inkubatorer og teknologitunge virksomheder. Denne alliance sikrer, at danske deep tech-startups får et internationalt mindset og får adgang til samarbejder med europæiske corporates.  

”Da det danske marked er for lille, er der behov for at tænke ud over landets grænser på et meget tidligt stadie for danske deep tech-startups. DeepTech Alliance giver dem mulighed for at komme ud i Europa og tale med internationale samarbejdspartnere og kunder, og dermed får de hurtigere og nemmere et springbræt til det internationale marked,” siger Steen Donner.  

DeepTech Alliance består af Europas førende acceleratorer og inkubatorer, som oftest er et udspring fra et universitet. Kongsberg Innovation fra Norge, THINGS fra Stockholm, UnternehmerTUM fra Munchen, Hello Tomorrow fra Paris, ieLAB fra Zürich, Polihub fra Milano, Drive fra Haifa, The Collider fra Barcelona og DTU Science Park med Futurebox samt 12 corporate partnere. 

Læs mere om DeepTech Alliance her 

Internationalisering, specialisering og netværk er altafgørende

Hello Tomorrow er en af Europas mest markante aktører indenfor acceleration af deep tech virksomheder. Deres direktør, Arnaud De la Tour, udtaler sig ofte og gerne omkring mulighederne og nødvendigheden af at investere i deep tech, for at imødekomme morgendagens udfordringer. Han har bl.a. til mediehuset og tænketanken Mandag Morgen udtalt, at digitalisering ikke alene kan drive den fremtidige teknologiske udvikling, men at det bliver en blanding af digitale samt mere avancerede teknologier og videnskaber. Her spiller deep tech-startups en afgørende rolle, da de er kendetegnet ved, at deres teknologier har et potentiale, som kan gøre en forskel.  

Talen er også klar fra DTU Science Parks CEO, Steen Donner:  

”DTU Science Park skal være en af verdens førende til at accelerere deep tech-startups – og det mener vi helt seriøst. Derfor skal vi også hele tiden følge med i nye trends inden for området og tilbyde de helt rette kompetencer, tilbud og løsninger.”  

Steen Donner peger på tre områder, som skal udvikles og optimeres yderligere for DTU Science Parks accelerationstilbud:  

”For det første ved vi, at samarbejder mellem corporates og startups er altafgørende, hvis ny og innovativ teknologi skal ud på markedet og blive til en levedygtig forretning. Vi kan se, at corporates i langt højere grad efterspørger samarbejder med startups inden for præcis deres kerneforretning, og derfor skal vi have mere specialiserede og vertikaliserede accelerationsprogrammer. For det andet skal accelerationsprogrammer have en længere varighed, da vi må konstatere, at det bare tager tid at omsætte deep tech-teknologi til en forretning, og det er bare sværere på nogle få måneder. Sidst men ikke mindst skal vi etablere netværk – især internationalt – med partnere, investorer, mentorer, forretningsudviklere og eksperter, som har en hel unik viden om ikke blot deep tech-området men i særdeleshed specialiserede områder inden for deep tech. Det kunne for eksempel være indenfor clean energy, medtech eller noget tredje.  

Steen Donner slutter af med følgende:   

”Disse initiativer skulle gerne være med til at deep tech-virksomheder kommer hurtigere, nemmere og mere omkostningseffektivt på markedet og gør en forskel. Og det er jo det vigtigste”.

Faktaboks: Deep tech

Deep tech er ikke som andre teknologier. Deep tech er kompleks og tager udspring i stærke forskningsevner, disruptive løsninger og avancerede industrielle teknologier.

Om Futurebox

Futurebox er hjemsted for de førende danske acceleratorer inden for deep tech og hardware. Futurebox huser over 40 deep tech- og hardware-startups og er en del af DTU Science Park. Gennem accelerationsprogrammerne får startups adgang til mentorer, forretningsudviklere, tekniske rådgivere, investorer samt soft funding og DTU. Alt sammen for at stimulere deres chancer for overlevelse, udvikling og vækst. 

Futurebox.com