Heliac

Heliac bygger sit første kommercielle solanlæg i DTU Science Park

Energivirksomheden Heliac etablerer nu sit første kommercielle solanlæg. Anlægget bliver opført i DTU Science Park – og det er der ifølge Heliacs adm. direktør mange gode grunde til.

Arbejdet med at bygge Heliacs første solvarmeanlæg i kommerciel skala hos DTU Science Park er i fuld gang. Virksomhedens adm. direktør, Henrik Pranov, forventer, at anlægget står klar om nogle måneder.

“DTU Science Park har været en idéel samarbejdspartner, fordi der var noget jord, vi kunne bygge på, de har en bæredygtig profil, det er et spændende sted at ligge, det giver en masse omtale, og de kunne få tilladelserne igennem relativt hurtigt,” siger han.

Heliac star bag en særlig linseteknologi, der kan koncentrere og via solpaneler producere CO2-fri varme ved høje temperaturer. Varmen kan bruges som fjernvarme og industriel procesvarme.

Fra yoghurt til solvarme

Udgangspunktet for folkene bag Heliac var i sin tid et helt andet produkt.

“Vi skulle udvikle en yoghurt-afvisende overflade til indersiden af yoghurt-kartoner med det formål at mindske madspild,” fortæller Henrik Pranov.

I den forbindelse skulle Heliac udvikle en metode til at lave mikro-nano-strukturer i store mængder plastfolie.

“Og da vi havde gjort det, tænkte vi, at det sikkert også kunne bruges til at lave nogle store brændeglas,” siger Henrik Pranov. blev startskuddet til Heliac, der blev etableret i 2014.

Virksomhedens mål var i første omgang at sælge sine brændeglas til andre virksomheder, der så kunne udvikle solfangere og producere de endelige løsninger.

Men virksomheder, der er vant til at arbejde med solfangere, der typisk er opbygget af spejle, har svært ved at vænne sig til at arbejde med gennemsigtige linser, som den Heliac har udviklet, konstaterer Henrik Pranov.

“Derfor var vi nødt til at udvikle vores egen solfanger,” siger han.

Danish Tech Challenge sikrede vigtig eksponering

Der er mange overvejelser og udfordringer, når man som start-up-virksomhed ønsker at udvikle og accelerere sin forretning.

Og etableringen af det kommercielle solanlæg er da heller ikke første gang, Heliac og DTU Science Park arbejder sammen.

Da virksomheden blev stiftet lå den i DTU Science Park og i 2017 deltog Heliac i accelerationsprogrammet Danish Tech Challenge. Det gav virksomheden et stort skub fremad.

Vi fik en masse eksponering. Det har været vigtigt i forhold til både netværk, investorer, kunder og samarbejdspartnere

Henrik Pranov
CEO & Founder, Heliac

DTU Science Park og DTU har desuden været perfekte partnere i forhold til at bringe idéen fra sin spæde start til nu at være funderet i et selskab, der kan bidrage til at løse den globale klimaudfordring, tilføjer Henrik Pranov.

I 2018 byggede Heliac det første testanlæg. Siden har virksomheden fundet en stor investor, der gør Heliac i stand til at bygge kommercielle anlæg, hvor det første altså skal ligge i DTU Science Park.

Politiske rammevilkår kan bremse udrulning

Lige nu overvejer Heliac, om virksomheden skal satse på at sælge solanlæggene direkte til kunderne eller selv stille dem op og blot sælge varmen.

“Det kommer lidt an på, hvad kunderne vil have. Forsyningsselskaber er vant til at eje deres infrastruktur, mens industrivarmekunder ikke gider at eje et solvarmeanlæg, men egentlig bare gerne vil købe varmen,” siger Henrik Pranov.

Om Heliac får den ene eller begge typer kunder, og hvor i verden virksomheden kan vokse, afhænger i nogen grad af, om de politiske rammevilkår bliver ændret til fordel for de grønne energiteknologier eller ej, vurderer Henrik Pranov.

“Og her taler jeg ikke engang om støtteordninger og tilskud, men om hurtigere sagsbehandlingstid, adgang til jord og at man sidestiller grønne energianlæg med anden samfundskritisk infrastruktur, og hvad det koster konkurrerende teknologier at udlede CO2,” slutter han.

DTU Science Park huser

319 virksomheder med 5115 medarbejdere